La finalul anului 2024 a fost emis de către Ministerul Sănătății Ordinul nr. 5930/2024 (OMS 5930/2024) pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 194/2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman (OMS 194/2015), fiind publicat pe data de 18 decembrie 2024 în Monitorul Oficial al României, reglementare care vine ca un reviriment în direcția adaptării legislației privind publicitatea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, cunoscute și sub denumirea de OTC-uri (over-the-counter), la practicile cotidiene din era digitală.
Această actualizare reprezintă un pas semnificativ în alinierea cadrului legal la realităţile tehnologice actuale, în care instrumentele digitale au devenit o componentă esențială în procesul de informare și educare a consumatorilor, impunând reguli bine definite și clare pentru monitorizarea conţinutului publicitar plasat în mediul virtual, contribuind, astfel, la consolidarea unui mediu de promovare a medicamentelor OTC sigur, transparent și echilibrat și la asigurarea unei informări corecte și complete a consumatorilor și pacienților din România.
Prin OMS 5930/2024 sunt introduse noi prevederi care permit utilizarea canalelor digitale moderne pentru diseminarea materialelor publicitare vizând medicamentele OTC, respectiv reţelele de socializare, aplicaţiile mobile, platformele online, paginile web sau orice alt tip de aplicaţii, care au corespondent o pagină web oficială cu servicii şi conţinut similar, canale care beneficiază acum de recunoaștere juridică drept instrumente pentru promovarea către publicul larg a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală.
Cu toate acestea, diseminarea conținutului publicitar vizând medicamente OTC, conținut avizat obligatoriu și în prealabil publicării de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), este supusă unor restricții menite să limiteze interacțiunea cu un astfel de material de promovoare online, OMS 5930/2024 stabilind următoarea regulă: „Este permisă publicitatea destinată publicului larg prezentată prin intermediul reţelelor de socializare, aplicaţiilor mobile, platformelor online, paginilor web sau prin orice alt tip de aplicaţie, care au corespondent o pagină web oficială cu servicii şi conţinut similar, cu condiţia ca butoanele «Like» şi alte tipuri de reacţii, comentariile şi posibilitatea de distribuire să fie dezactivate. ”.
De asemenea, Ordinul stabilește că materialele publicitare expuse în mediul online care au integrate linkuri ce pot fi activate nu pot include linkuri către pagini care conţin materiale promoţionale neaprobate de către ANMDMR și că acestea trebuie să conțină, în toate cazurile, o recomandare adresată utilizatorilor (consumatori și pacienți) în vederea consultării unui profesionist din domeniul sănătăţii pentru mai multe informaţii şi o indicaţie expresă și lizibilă de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, în conformitate cu prevederile art. 815 alin. (1) lit. b) a treia liniuţă din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Permisunea de distribuire/ partajare în mediul online se aplică în egală măsură și distribuirii/ partajării de materiale educaționale vizând medicamentele OTC către publicul larg prin intermediul reţelelor de socializare, aplicaţiilor mobile, platformelor online, paginilor web sau al oricărui alt tip de aplicaţie, care au corespondent o pagină web oficială cu servicii şi conţinut similar, cu aceleași rezerve aplicabile în cazul conținutului publicitar, anume sub rezerva ca butoanele «Like» şi alte tipuri de reacţii, comentariile şi posibilitatea de distribuire să fie dezactivate și ca mesajele educaţionale conținând linkuri ce pot fi activate să nu includă linkuri către pagini care conţin materiale educaţionale neaprobate de către ANMDMR.
Principala finalitate a acestor actualizări inovatoare este responsabilizarea industriei în asigurarea accesului consumatorilor la informații clare, veridice, ferite de practici înșelătoare sau incorecte, sporind astfel încrederea colectivă în publicitatea online pentru această categorie specifică de produse și, în acest sens, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor sau reprezentanții acestora sunt, potrivit OMS 5930/2024, pe deplin răspunzători pentru conţinutul materialelor publicitare/ educaționale cu privire la medicamente OTC elaborate şi diseminate digital prin intermediul canalelor moderne, inclusiv pentru modul de concepere, de distribuire şi utilizare a materialelor publicitare de către terţi contractaţi prin intermediul reţelelor de socializare, aplicaţiilor mobile, al altor platforme online şi paginilor web.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Avocat Bianca Arhire