Actul constitutiv poate fi modificat prin hotărâre a adunării generale ori a Consiliului de adminstrație, respectiv directoratului sau prin hotărârea instanței judecătorești.
Forma autentică a actului modificator adoptat de asociați este obligatorie atunci când are ca obiect:
- Majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport în natură a unui imobil;
- Modificarea formei juridice a societății într-o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;
- Majorarea capitalului social prin subscripție publică.
După fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul vor depune la registrul comerțului actul modificator și textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificările, care vor fi înregistrate în registrul comerțului în temeiul încheierii registratorului de registrul comerțului.
Ulterior, oficiul registrului comerțului va înainta din oficiu actul modificator astfel înregistrat și o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv către Monitorul Oficial, spre a fi publicate pe cheltuiala societății.
Actul modificator al actului constitutiv al unei societăți în nume colectiv sau în comandită simplă, în formă autentică, se depune la oficiul registrului comerțului și se menționează în acest registru, fără a fi obligatorie publicarea lui în Monitorul Oficial.
Este important de subliniat faptul că schimbarea formei societății, prelungirea duratei ei sau alte modificări ale actului constitutiv al societății nu atrag crearea unei persoane juridice noi.
Creditorii particulari ai asociaților dintr-o societate în nume colectiv, în comandită simplă sau cu răspundere limitată pot face opoziție împotriva hotărârii adunării asociaților de prelungire a duratei societății pentru termenul fixat inițial, dacă au drepturi stabilite printr-un titlu executoriu anterior hotărârii.
Când opoziția a fost admisă, asociații trebuie să decidă, în termen de o lună de la data la care hotărârea a rămas definitivă, dacă înțeleg să renunțe la prelungire sau să îl excludă din societate pe asociatul debitor al oponentului.
În acest din urmă caz, drepturile cuvenite asociatului debitor vor fi calculate pe baza ultimului bilanț contabil aprobat.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Avocat Bianca Dan