Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Modificarea procedurilor de raportare în relația cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB)

Procedurile obligatorii de urmat în relația cu Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) urmează să fie modificate si completate prin adoptarea a două acte normative ce vor intra în vigoare începand cu data de 7 noiembrie 2023 (Ordinul nr. 191/2023, publicat în 10 iulie 2023, și Ordinul nr. 215/2023, publicat în 23 august 2023).

Concret, se vor modifica substanțial modelele rapoartelor pentru tranzacții în numerar sau suspecte ce se transmit ONPCSB precum si procedura de  înregistrare pentru societăți și profesioniști ca entități raportoare.

Amintim și faptul că în Monitorul Oficial nr. 625 din 10 iulie 2023 a fost publicat Regulamentul privind transmiterea informațiilor către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ce se va aplica începând cu data de 7 noiembrie 2023. În acord cu acest nou regulament ce se adresează entităților raportoare astfel cum sunt definite de  Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului,  autorităţilor şi instituţiilor publice şi private, următoarele categorii de informaţii vor fi transmise către ONPCSB exclusiv în format electronic :

 • datele şi informaţiile solicitate entităţilor raportoare;
 • datele şi informaţiile solicitate autorităţilor şi instituţiilor publice;
 • datele şi informaţiile solicitate instituţiilor private.

Revenind asupra celor doua ordine ale Presedintelui ONPCSB recent adoptate ce urmează să intre în vigoare la data de 7 noiembrie 2023, urmeaza sa prezentăm punctual noutățile ce se vor implementa:

 1. prin intermediul Ordinului ONPCSB nr. 191/2023 se prevad noi modele de documente pentru raportarea de:
  • tranzacții suspecte(obligatoriu pentru entități raportoare bancare și non-bancare),
  • tranzacții cu numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro ( obligatoriu pentru entități raportoare bancare și non-bancare),
  • transferuri externe a căror limită minima reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro  (obligatoriu doar pentru instituțiile de credit și instituțiile financiare).
  • transferuri de fonduri pentru activitatea de remitere de bani a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 de euro.
 1. prin intermediul Ordinului ONPCSB nr. 215/2023 (pentru aprobarea Regulamentului privind înregistrarea entității raportoare în evidențele Oficiului) se stabilește o procedură electronică usor de utilizat pentru înregistrarea entităților raportoare decât cea în vigoare.

Procedura și  modul de înregistrare a entităților raportoare în evidențele ONPCSB se realizează  prin aplicarea procedurii de creare a unui cont de raportor necesar transmiterii rapoartelor prevăzute la art. 6 și 7 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, în cadrul portalului de raportare ONPCSB.

Practic, aceasta procedură presupune doar crearea unui cont pe o nouă platformă de raportare implementată de către instituție – raportari.onpcsb.ro. Documentația privind utilizarea portalului este accesibilă din interfața acestuia iar deținerea unui cont este necesară pentru transmiterea rapoartelor prevăzute de Legea nr. 129/2019.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Alexandra Florescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *