Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 031 426 0745
ArticoleSeptember 24, 20120

Noutati privind contractul de drepturi de autor

Potrivit art. 50 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 20% din venitul brut (in loc de 40%, cat era cota procentuala pana acum);
b) contributiile sociale obligatorii platite.

In cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, venitul net se stabileste prin deducerea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 25% din venitul brut (in loc de 50%, cat era cota procentuala pana acum);
b) contributiile sociale obligatorii platite.

Anumite activitati, in care aportul creativ este substantial, pot fi desfasurate in temeiul unui contract de cesiune de drepturi de autor.

Obiectul dreptului de autor il constituie operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, operele derivate care au fost create plecand de la una sau mai multe opere preexistente, precum si drepturile conexe dreptului de autor si drepturile sui-generis, potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, publicata in Monitorul Oficial nr. 60 din 26 martie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

Chiar si dupa reducerea cotelor procentuale de cheltuieli deductibile, contractul de cesiune de drepturi de autor ramane mai avantajos sub aspect fiscal decat angajarea cu contract individual de munca. Trebuie insa retinut dreptul organului de control fiscal de a recalifica raportul juridic ca fiind raport de munca dependenta, in masura in care constata indeplinirea unuia dintre criteriile la care se refera in prezent Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin O.U.G. nr. 82/2010.

Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor pentru somaj.

Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este:
a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala forfetara de 20% sau 25%, dupa caz, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe;
b) venitul brut, pentru veniturile din activitatea desfasurata in baza contractelor/ conventiilor incheiate potrivit Codului civil.

Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor revine platitorului de venit.

Nu se calculeaza si nu se retin contributiile sociale pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *