Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Organizezi spectacole online?

Organizezi spectacole online? Trebuie să achiți taxe către organismele de gestiune colectivă?

 

Criza generală cauzată de pandamia COVID-19 a afectat foarte multe domenii, însă, printre cele mai afectate se numără cele ale HoReCa și organizării de evenimente. Dacă este evident că în cadrul celorlalte domenii pierderile s-au resimțit, în aceste două cazuri, este clar că impactul a fost mult mai mare.

În acest context, foarte multe business-uri au încercat să exploreze noi variante pentru continuarea activității care să nu implice într-o măsură la fel de mare contactul cu publicul. Cel mai relevant domeniu ar putea fi considerat cel al organizării de evenimente pentru divertisment -spectacole, concerte, piese de teatru etc.- unde, organizatorii s-au orientat către transferarea activității în mediul online, în principal prin intermediul serviciilor de streaming.

Deși spectatorii s-au acomodat destul de repede cu noua formă de furnizare a serviciilor, o parte dintre organizatori nu au făcut-o în ceea ce privește conformarea la cerințele legale, în principal din cauza faptului că nu au știut cum funcționează noul sistem.

În concret, este vorba despre noile obligații aplicabile în privința Organismelor de Gestiune Colectivă, mai exact UCMR-ADA, care, în urma noilor metodologii trasate de ORDA prin intermediul deciziei nr 97/30.07.2020, când a fost aprobat proiectul UCMR-ADA prin care noțiunea de utilizator a fost redefinită, s-a decis extinderea acestei sfere: “orice persoană care desfășoară activități de organizare a spectacolului, care încarcă sau face disponibil publicului, comunicate la distanță, live sau înregistrat, prin internet sau prin alte mijloace tehnice, către un public care nu este prezent la locul de proveniență al comunicării sau care obține oricare dintre veniturile care fac parte din baza de calcul a remunerației reglementată de prezența metodologie precum și cea care asigura bugetul de cheltuieli”.

După cum se poate observa, sfera noțiunii în ceea ce privește utilizatorul a fost extinsă, iar în acest fel, obligația plății remuneratilor cuvenite artiștilor a fost există și în cazul organizării de spectacole online având în vedere că, în mod practic, inclusiv în cadrul acestui tip de reprezentații difuzate în mediul online sunt folosite diferite opere pentru care este necesar obținerea consimtamântului.

Desigur, stabilirea concretă a persoanei responsabile pentru plata taxelor în situația în care sunt mai mulți organizatori poate face obiectul unor clauze contractuale, motiv pentru care este recomandată atenție ridicată atunci când suntem în postura perfectării unor astfel de contracte.

Avocat Dragoș Oancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!