Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleJanuary 31, 20130

Plătitor sau nu de T.V.A.?

”Punerea în legalitate este exact ce mulţi dintre cei care pornesc pe drumul antreprenoriatului îi spun ca fiind un lucru simplu, “îmi deschid o firmăşi încep să facturez”, aşa este, dar oare nu trebuie să ştim care este şi cel mai avantajos tip de firmă pe care putem să o deschidem?” pune accentul avocat Elena Grecu.

Astfel, conform înregistrărilor la ONRC, avem mai multe tipuri de societăţi care se pot înregistra: societăţi în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată, – societăţi cu răspundere limitată – debutant (S.R.L. – D), societăţi pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, societăţi şi companii naţionale, s.a., mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul ONRC la rubrica Formalităţi.
Având în vedere faptul că cel mai des întâlnite sunt SRL-urile, ne vom opri să discutam câteva idei despre acest tip de societate.

Plătitor sau nu de T.V.A.? Cum este mai bine?

”Înainte de a menţiona paşii pe care trebuie să îi urmăm în deschiderea unui SRL, trebuie să acordăm o atenţie sporită asupra vectorului fiscal şi a TVA-ului”, menţionează avocat Elena Grecu.

Alegerea vectorului fiscal este foarte importantă având în vedere faptul că după constituirea societăţii, acesta nu mai poate fi schimbat decât în cazuri excepționale, iar când vine momentul să vă decideţi asupra acestui vector trebuie să alegeţi între:

1.      Impozitul pe venituri, cota de impozitare fiind de 3% din tot venitul realizat (în cazul în care nu există cheltuieli deductibile mari) – regim de microîntreprindere

 2.      Impozitul pe profit, cota fiind de 16 % pe profit ( situaţia în care aveţi cheltuieli deductibile mari).
Conform noii reglementări care intră în vigoare la 1 februarie 2013, firmele care vor avea un venit (cifra de afaceri) sub 65.000 EURO în anul 2012, vor fi încadrate automat la cota de impozitare de 3%, iar cele care vor depăşi pragul de 65.000 EURO, vor intra pe impozit pe profit.
De asemenea, firmele nou înfiinţate vor fi încadrate automat la regimul microîntreprinderi (condiţia de a avea cel puţin un salariat nu mai este solicitata) până la momentul la care cifra de afaceri va depăşi echivalentul a 65.000 EURO.

Este recomandat să apelaţi la un contabil sau un avocat specializat pentru a vă sfătui asupra alegerii calităţii de plătitor sau neplătitor de TVA.

Av. Elena Grecu

Sursa: Business Age

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *