Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Somația de plată

Metode de recuperare a creanțelor – 1.  Somația de plată

 

Strategiile de recuperare a creanțelor trebuie adaptate în funcție de anumite criterii specifice, cum ar fi profilul debitorului, valoarea creanței, atitudinea debitorului, solvabilitatea debitorului, natura creanței etc.

Astfel, este necesar a fi luate în seamă atât metodele judiciare (prin intermediul instanțelor de judecată) de recuperare a creanțelor, cât și cele extrajudiciare, având în vedere diferitele beneficii ale fiecăreia dintre ele.

Somația de plată este o procedură care se desfășoară la cererea creditorului în scopul realizării de bunăvoie sau prin executare voluntară a creanțelor certe, lichide și exigibile ce reprezintă obligații de plată a unor sume de bani.

Somația de plată cuprinde toate datele necesare identificării părților, obiectului și cauzei cererii de plată, identificarea și explicitarea sumelor ce fac obiectul acesteia, precum și anexarea dovezilor pe care se susține cererea de plată.

Beneficiile acestei proceduri extrajudiciare sunt costurile reduse de formulare și transmitere, precum și timpul foarte scurt în care debitul poate fi recuperat.

Este astfel evitată situația în care o sumă de bani recunoscută de către debitor ajunge să fie încasată într-un termen de mai multe luni de zile din cauza procedurilor anevoioase desfășurate la instanțele de judecată, angajând costuri semnificative, când un debitor de bună credință ar fi efectuat plata în termen de 10 zile lucrătoare, conform somației de plată.

Nu în puține cazuri, debitorul recunoaște debitul și acceptă executarea lui voluntară pentru a evita cheltuieli suplimentare în cazul în care se va recurge la demersuri judiciare.

Cheltuielile suplimentare cuprind taxa de timbru, onorariul avocațial și, după caz, cheltuieli de executare. În cazul în care se obține o soluție favorabilă în fața instanței de judecată, toate aceste cheltuieli se recuperează de la debitor odată cu debitul principal.

În cazul în care debitorul nu recunoaște și nu execută de bunăvoie obligația, somația de plată constituie procedura prealabilă cererii de ordonanță de plată.

➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@grecupartners.ro

Avocat Vladimir Catargiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!