Începând cu data de 3 iulie a intrat în vigoare o nouă lege care instituie în sarcina furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere (on demand) obligația de a plati o taxă în cuantum de 4% din veniturile pe plan național din tranzacții unice sau sub formă de abonamente pentru vizionarea filmelor online.
Noua obligație cunoscută drept ,,Taxa Netflix’’ vizează furnizorii serviciilor de streaming cum ar fi: Netflix, Disney +, HBO MAX, Amazon Prime Video etc., ce pun la dispoziția abonaților filme online.
În ceea ce privește furnizorii cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, veniturile impozitabile vor fi cele obținute pe teritoriul României.
Scopul introducerii taxei este acela de a susține Fondul cinematografic, în contextul înregistrării unor încasări scăzute determinate de pandemie. Deși Camera Deputaților a redus taxa la 2%, în forma finală a legii a fost păstrat cuantumul de 4% conform propunerii inițiale pentru a nu fi discriminatoriu prin raportare la contribuția datorată de cinematografele ,,clasice’’.
De la plata taxei vor fi scutiți furnizorii care se încadrează în următoarele situații:
- furnizorii ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro;
- furnizorii al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numarul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date online.
Deși obligația de plată a taxei a fost instituită, actualmente procedura de declarare și de plata nu a fost comunicata entităților vizate.
Furnizorii sunt obligați sa transfere sumele către Centrul Național al Cinematografiei până la data de 25 a lunii curente pentru luna anterioară, precum şi să depună lista contractelor încheiate, cu menţionarea valorii acestora. Cu toate acestea, ne afăm în situația unei incoerențe legislative având în vedere faptul că același act normativ, specifică obligația de declarare și transferare a sumelor datorate pe bază trimestrială, în termen de 30 de zile de la sfârșitul fiecărui trimestru.
Astfel, rămâne de interes urmărirea atât a instituirii unei proceduri clare în ceea ce privește declararea și plata taxei, modalitatea de clarificare a confuziei create la nivel legislativ, cât și impactul pe care această taxă îl va avea asupra utilizatorilor finali.
Avocat Alexandra Chiorescu