Orice refugiat care dorește să traverseze Romania trebuie sa declare acest lucru la punctul de trecere al frontierei.
Momentan orice traversare a spațiului Schengen necesita viza Schengen, insa, inca din ziua de 27.02.2022 Miniştrii de Externe din UE au mandatat Comisia Europeană cu pregătirea propunerilor de acordare a protecţiei pentru refugiații ucraineni.
Astfel, totate persoanele care vin din Ucraina vor primi protecție și vor avea dreptul de a cere azil in țările din spațiul Schengen.
În acest moment este în vigoare Directiva U.E. privind protecția temporară care trebuie sa fie pusă în aplicare în toate țările UE printr-o decizie a Consiliului care confirmă un aflux masiv de persoane strămutate în UE și precizează grupurile de persoane care au nevoie de protecție.
Durata acestei protecții este de un an si se poate extinde până la maximum doi ani.
Protecția poate lua sfârșit în cazul în care Consiliul consideră că persoanele se pot întoarce în siguranță în țara lor de origine, iar țările UE trebuie să se asigure că persoanele strămutate doresc să vină în țara lor.
Pentru a primi protecție este necesar ca în țara de destinație, persoana refugiată să declare și să solicite azil.
Cererea de azil nu este valabila decât dacă este făcută în fața statului căruia i se cere protecție. Spre exeplu: nu poți obține protecția Germaniei dacă soliciți acest lucru autorităților române.
Trebuie menționat că cetăţenii ucraineni care posedă un paşaport biometric pot intra în UE fără viză pentru 90 de zile în orice interval de 180 de zile, ca turişti, pentru a vizita rude sau prieteni, pentru motive de afaceri, dar nu pentru a lucra. Acest drept se aplică în toate statele UE.
Cetatenii ucraineni pot intra și rămâne, de asemenea, in Romania si pot avea o sedere legală în aceste condiții, însă pentru a putea lucra, este necesar să ceara și să primeacă statutul de refugiat.
Mai trebuie menționat faptul că cererea de azil se depune, conform legii, de îndată ce solicitantul a intrat pe teritoriul României, însă acestea nu vor putea fi respinse pe motiv că au fost depuse tardiv.
Avocat Cristian Badea