Printr-o Decizie recentă a Curții Constituționale, pronunțată de Curtea Constituțională în data de 05.06.2018, a fost admisă excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii și s-a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard” nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Conform comunicatului emis de CCR, pentru a ajunge la această concluzie Curtea a stabilit că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valențe discriminatorii pe criterii de sex și încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opțiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art. 56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003.
Cu toate acestea, prin aceeași Decizie CCR a stabilit că este constituțională soluția legislativă care prevede o vârstă diferită de pensionare pentru femei și bărbați, ceea ce înseamnă că singura reglementare legală ce va fi lipsită de efecte, după publicarea Deciziei în Monitorul Oficial al României, este cea privind încetarea de drept a contractului individual de muncă în cazul atingerii unei vârste standard de pensionare mai mică decât cea prevăzută pentru bărbați.
Potrivit Codului muncii, unul dintre cazurile în care contractul de muncă încetează de drept este atunci când o persoană îndeplinește vârsta-standard de pensionare și stagiul minim de cotizare pentru pensii. Practic, la data la care sunt îndeplinite aceste două condiții, contractul de muncă încetează automat și angajatorul trebuie să constate situația prin emiterea unui act în acest sens.
Vârsta standard de pensionare este reglementată în prezent de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, care, la articolul 53 stabilește ca vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați, respectiv 63 de ani pentru femei, iar atingerea acestei vârste se va realiza prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa 5 la Lege (pentru luna iunie 2018 se prevede o vârstă standard de pensionare pentru femeile născute în luna august 1957 de 60 de ani și 10 luni, vârsta standard maximă de 63 de ani urmând a fi atinsă în luna ianuarie 2030, iar la bărbați vârsta standard maximă de 65 de ani a fost atinsă în luna martie 2015).
Însă, ca urmare a acestei Decizii a Curții Constituționale, angajatorii nu vor mai putea să constate încetarea automată a unui contract individual de muncă atunci când o salariată atinge vârsta de pensionare și vechimea minimă pentru pensionare, ci doar dacă salariata respectivă nu solicită angajatorului continuarea raporturilor de muncă până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Decizia urmează a fi motivată și publicată în Monitorul Oficial al României, moment de la care interpretarea dată de Curte acestui articol din Codul Muncii va fi obligatorie pentru orice persoană sau instituție din România. Așadar, de la momentul publicării Deciziei, orice angajat de sex feminin din România, care se apropie de vârsta standard de pensionare, va avea posibilitatea de a solicita, în scris, angajatorului sau continuarea raporturilor de muncă, acesta urmând a fi obligat să îi respecte decizia și să dispună încetarea raporturilor de muncă doar la împlinirea vârstei de 65 de ani sau, în opinia noastră, până când angajatul va opta pentru pensionare înainte de această vârstă.
Până la motivarea Deciziei de către Curtea Constituțională, nu se cunoaște care va fi modalitatea în care se va aplica aceasta situațiilor în care angajatul nu comunică, anterior atingerii vârstei standard de pensionare, decizia sa de a continua raporturile de muncă și nici situațiilor în care angajatul decide să se pensioneze în perioada cuprinsă între momentul comunicării deciziei de continuare a raporturilor de muncă și data la care va împlini vârsta de 65 de ani.
Putem doar să sperăm că toate aceste ipoteze vor fi clarificate de Curtea Constituțională prin argumentele pe care le vor aduce judecătorii în motivarea Deciziei sau, în lipsa unor astfel de argumente, de legiuitor prin adoptarea unor modificări la Codul Muncii, care să pună în acord considerentele Deciziei cu dispozițiile legale privind încetarea de drept a contractului individual de muncă.
2 comments
Vidu
February 26, 2019 at 1:33 pm
Gresit, nu orice angajat de sex feminin din Romania beneficiaza de aceasta decizie,, intrucat priveste Codul muncii, iar functionarii publici femei, nu beneficiaza pentru ca au raport de activitate conform legii speciale, L 188/1999
Grecu si Asociații
February 27, 2019 at 11:09 am
Buna ziua,
Desigur ca forta Deciziei publicate de Curtea Constitutionala vizeaza salariatele care au raporturi de munca incheiate sub incidenta Codului Muncii si nu a altor legi speciale, putand exista particularitati de intepretare pentru profesii reglementate distinct.
Va multumim pentru comentariu.
Grecu si Asociatii