Ce este capitalul social?
Capitalul social reprezintă suma totală de bani și alte active cu valoare financiară pe care acționarii unei societăți comerciale le subscriu și le folosesc pentru a efectua operațiunile societății. Această sursă de capital este considerată un instrument important pentru asigurarea creditorilor companiei că societatea dispune de resursele necesare pentru a-și îndeplini obligațiile.
Capitalul social al societății este caracterizat prin fixitate, el modificându-se doar prin acte de decizie.
Care sunt situațiile în care poate fi necesară reducerea de capital social?
- Societatea înregistrează pierderi.
În această situație se ajunge ca valoarea activului net al patrimoniului societății să se micșoreze față de capitalul social nominal al societății. Astfel, există 2 variante: fie se reintegrează activul patrimonial până la nivelul capitalului social, fie se reduce capitalul social până la nivelul activului existent.
- Capitalul social avut în vedere la constituirea societății se dovedește a fi prea mare.
Este cazul atunci când valoarea capitalului social avut în vedere inițial la constituirea societății este de fapt mai mare decât nevoile reale ale societății. Acestă situație este una mai rar întâlnită în practică, urmărindu-se asigurarea unui echilibru între activul și pasivul patrimoniului societății.
- Nu se efectuează vărsămintele pentru acțiunile subscrise.
Spre exemplu, în cazul constituiri unei societăți pe acțiuni, există un termen în care asociații trebuie să verse un anumit procent din capitalul subscris. În cazul neachitării la scadență a vărsămintelor datorate, se va aplica urmărirea acționarilor debitori sau anularea acțiunilor în cauză. Dacă în urma acestei proceduri, nu s-au realizat sumele datorate societății, se va proceda la reducerea capitalului social.
- Unul dintre asociați se retrage din societate.
În acest caz, asociații au dreptul la contravaloarea acțiunilor sau părților sociale, iar astfel capitalul social se reduce în mod corespunzător.
- Unul dintre asociați este exclus din societate.
Și această situație, asociații excluși au dreptul la o sumă de bani care reprezintă valoarea unei părți din patrimoniul social care este proporțională cu aportul lor.
Însă, trebuie menționat faptul că în aceste ultime două cazuri, este posibil ca o reducere a capitalului social să nu fie necesară dacă plata drepturilor asociaților retrasi/excluși se face din activul patrimoniului al societății fără să afecteze în acest fel capitalul social nominal (activul patrimoniului este mai mare decât capitalul social).
➡📞Contact: (+4) 031 426 0745 – office@grecupartners.ro
Avocat Bianca Dan