Concedierea salariatei care a revenit din concediu de creștere copil

Conform art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, angajatorul nu poate dispune încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, timp de 6 luni după revenirea definitivă a salariatei în firmă.

De reținut este faptul că această garantare a locului de muncă timp de 6 luni are loc în anumite condiții: prevederile OUG nr. 111/2010 nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Practic, la data la care salariata revine din concediu, angajatorul trebuie să îi pună la dispoziție același loc de muncă, aceeași poziție în cadrul firmei și același salariu.  Contractul de muncă se reia în condiții similare, dar se poate efectua și incadrarea pe un alt post sau modificarea salariatului – numai cu acordul salariatei.

Totodată, conform art. 25 alin. 6 din OUG salariata are obligația să anunțe, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile cu privire la intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.

Dacă postul pe care era angajată persoana înainte să plece în concediul de creștere copil s-a desființat, angajatorul e obligat să ofere un alt post în cadrul firmei, dar, dacă nu există această posibilitate, angajatorul trebuie să îi propună alte locuri de muncă în cadrul societății.

Insă, daca persoana în cauză nu acceptă ofertele angajatorului, acesta poate să dispună concedierea determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariată în conformitate cu prevederile art. 65 din Codul munci.

Așadar, desființarea postului atrage concedierea, dar trebuie ca ea să aibă o cauză reală și serioasă. În plus, desființarea acelui post trebuie să se facă în mod efectiv, pentru că, în situația în care angajatorul doar pretinde că desființează acel post, dar de fapt nu o face, vorbim de o concediere ilegală.

Abuzurile angajatorului în acest caz pot fi înlăturate pe calea unei acțiuni în instanță, un astfel de demers fiind de cele mai multe ori unul de succes pentru angajatul ale cărui drepturi nu au fost respectate. Totodată, angajatorul riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, conform OUG nr. 111/2010.

Avocat Ana Moroșanu

Lasă un comentariu