Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Cum sunt afectați antreprenorii de modificările aduse legii societăților

Anul 2020 a fost unul extrem de important din perspectiva modificărilor intervenite în cadrul legii 31/1990, cunoscută și ca legea societăților. Cel mai probabil, motivul pentru care legea a fost modificată într-o manieră atât de relevantă a fost acela al procedurilor dificile ce trebuiau să fie îndeplinite la momentul înființării unei societăți, dar și în cursul funcționarii acesteia, în procedura de administrare.

Multe dintre modificări vizează aspecte mai puțin întâlnite din punct de vedere practic, astfel încât vom analiza cu precădere chestiunile de interes, cunoscute tuturor antreprenorilor și care impacteaza atât procedura de înființare a unei societăți, cât și funcționarea acesteia.

În primul rând, o modificare importantă a fost marcată de abrogarea articolul 14 care prevedea că o persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată (”SRL”), respectiv că o societate cu răspundere limitată (“SRL”) nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată alcătuita dintr-o singură persoană. Cu alte cuvinte, acum persoanele fizice sau juridice ce se încadrau în cele de mai sus pot avea calitatea de asociat unic în mai multe societăți – o modificare extrem de importantă și utilă din punct de vedere practic.

În al doilea rând, discuțiile legate de articolul 17 din lege au fost și ele tranșate. Prin urmare, la același sediu vor putea funcționa mai multe societăți, fără a mai fi necesar un număr distinct de încăperi pentru sediul social. Cu alte cuvinte, dacă până acum se punea problema nesuprapunerii încăperilor atunci când se stabilea sediul social, această ipoteza a fost eliminată în prezent.

O altă modificare importantă este reprezentată de eliminarea capitalului social minim de 200 de lei necesar înființării unei societăți cu răspundere limitată. După cum este deja general cunoscut, până acum, societatea nu putea fi înființată fără dovada capitalului minim de 200 de lei. Acum, nu doar că a fost eliminată condiția că un SRL – societate cu răspundere limitată- să aibă un capital minim de 200 de lei ci, mai mult, la înființarea unui SRL nu mai este necesar să fie prezentate dovezile vărsării capitalului social – noutate extrem de importantă.

 

Cu privire la transferul părților sociale către persoane din afară societății, mai nou există posibilitatea ca în actul constitutiv să fie prevăzută o altă proporție pentru a putea efectua un astfel de transfer, cu excepția celei de ¾ cum era până la momentul operării modificărilor. Putem astfel, în cadrul unei societăți cu 2 asociați ce dețin în proporții egale (50-50) părțile sociale să introducem posibilitatea transferului de părți sociale către persoane din afară societății fără a avea acordul celuilalt asociat, iar acest lucru mai mult ca sigur va fi valorificat in cadrul clauzelor actului constitutiv.

După cum poate fi observat în cadrul celor menționate mai sus, modificările au avut ca scop principal simplificarea și debirocratizarea procedurilor admistrative, și, evident, dată fiind utilitatea lor practică, sunt primite cu entuziasm de toți antreprenorii.

Avocat Dragoș Oancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!