Care sunt cazurile de excludere si cand se poate retrage un asociat din cadrul societatii?
▶ Poate fi exclus din societatea cu răspundere limitată, în nume colectiv, în comandită simplă sau asociatul:
- a) care, pus în întârziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
- b) cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
- c) cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administrație,
- d) care întrebuințează fără acceptul celorlați asociați capitalul, bunurile sau creditul societății în folosul său sau în acela al unei alte persoane sau este asociat în alte societăți concurente;
- d) administrator care comite fraudă în dauna societății sau se servește de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.
▶ Care sunt consecintele pentru un asociat exclus din societate?
- Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proporțională din patrimoniul social, ci numai la o sumă de bani care să reprezinte valoarea acesteia.
- Asociatul exclus răspunde de pierderi și are dreptul la beneficii până în ziua excluderii sale, însă nu va putea cere lichidarea lor până ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
- Asociatul exclus rămâne obligat față de terți pentru operațiunile făcute de societate, până în ziua rămânerii definitive a hotărârii de excludere.
- Dacă, în momentul excluderii, sunt operațiuni în curs de executare, asociatul este obligat să suporte consecințele și nu-și va putea retrage partea ce i se cuvine decât după terminarea acelor operaț
▶ Asociatul se poate retrage din societatea cu răspundere limitată, în nume colectiv sau în comandită simplă:
- în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
- cu acordul tuturor celorlalți asociați;
- în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai apelului.
- asociaţii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea părţilor sociale de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect:
- schimbarea obiectului principal de activitate;
- mutarea sediului societăţii în străinătate;
- schimbarea formei societăţii;
- fuziunea sau divizarea societăţii.
Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părțile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaților ori de un expert desemnat de aceștia sau, în caz de neînțelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.
Avocat Ada Grozea