Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Impozitarea primelor de Crăciun acordate salariaților

Pentru a motiva salariații, precum și în vederea exprimării gratitudinii pentru efortul depus la nivelul companiei, angajatorii pot decide să acorde angajaților cadouri/ prime în acest sens. Acordarea acestora reprezinta o opțiune a angajatorilor, nefiind obligați de lege să le acorde. În ceea ce privește sistemul impozitării acestor sume sub formă de cadouri/ prime, prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) Codul Fiscal instituie aceea că „veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern sunt venituri neimpozabile”.

Cu toate acestea, legea instituie o limită a valorii veniturilor constând în cadouri. În acest sens, veniturile astfel obținute nu sunt impozabile în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 300 de lei, în contextul:

  • cadourilor oferite angajaților, precum și celor oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului și a sărbătorilor similare alte altor culte religioase;
  • cadourilor oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadourilor oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Prin urmare, cumulativ cu aspectul că veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, sunt venituri neimpozabile, acestea nici nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora nu depășește 300 de lei, precum și doar dacă acest beneficiu este reglementat prin contractul individual sau colectiv de muncă.

În ipoteza în care valoarea cadourilor acordate depășește suma de 300 de lei, este esențial a se avea în vedere că diferența va fi supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit, astfel că doar în limita sumei de 300 de lei aceste venituri sunt neimpozabile.

Suplimentar, angajatorii pot opta pentru acordarea de cadouri/ prime în valoare de 300 de lei atât pentru salariații care au copii minori, cât și pentru copiii acestora. Mai mult decât atât, dacă ambii părinți își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași companii, fiecare dintre aceștia poate beneficia de facilitatea acordării de cadouri/ prime.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!