Întrucât munca la distanță a fost adoptată de numeroși angajatori după pandemie, Agenția Europeană pentru Sănătate și Securitate în Muncă (AESSM) pune la dispoziție un nou instrument online interactiv de evaluare a riscurilor (OiRA), care să vină în sprijinul atât al angajatorilor, cât și al telesalariaților, în vederea asigurării unor spații de lucru mai sigure și mai sanatoase la domiciliu. Instrumentul OiRA pentru telemuncă nu este specific unor sectoare determinate, acesta putând fi utilizat cu ușurință indiferent de domeniul de activitate al fiecărui angajator.
Astfel, în contextul în care a fost observată tendința companiilor și a lucrătorilor de a neglija sănătatea și securitatea în munca efectuată de acasă, la începutul anului 2022 Agenția Europeană pentru SSM punea la dispoziția angajatorilor un model de chestionar pe care telesalariații să-l completeze în vederea luării cunoștință de condițiile de muncă ale acestora. În acest sens, au fost constatate multiple aspecte legate de condițiile inadecvate de lucru, precum: postura incorectă, lipsa luminii corespunzătoare, calitatea scazută a aerului din cameră etc. Finalitatea chestionarului furnizat de AESSM era una dublă, respectiv aceea de conștientizare a condițiilor de lucru din partea angajatului, precum și de semnalare a angajatorului cu privire la aspectele privind sănătatea și securitatea în muncă.
În prezent, noul instrument a fost adoptat pe modelul deja implementat în alte domenii de către AESSM. Acesta poate fi integrat în instrumentele OiRA sectoriale deja existente la nivelul UE ori poate fi supus adaptării de către partenerii naționali, în vederea satisfacerii nevoilor particulare ale diferitelor state și sectoare de activitate. Suplimentar, instrumentul poate fi considerat aplicabil inclusiv în privința angajaților din România care lucrează în baza unui contract individual de muncă la domiciliu[1], cu toate că Agenția Europeană are în vedere noțiunea de „telemuncă”, iar nu pe cea de muncă la domiciliu.
În concret, instrumentul OiRA este structurat pe două module, primul dintre ele venind în spijinul angajatorilor (prin generarea de declarații de risc bazate pe politici), iar cel de-al doilea vizând situația telelucrătorilor (prin furnizarea de îndrumări referitoare la SSM, dar și în legătură cu potențialele riscuri psihosociale asociate cu efectuarea muncii la distanță). Mai mult decât atât, este necesar a se atrage atenția inclusiv asupra obligației angajatorului de a efectua o evaluare a riscurilor pentru lucrătorii la distanță, astfel încât acestea să fie identificate, iar ulterior să fie luate măsuri adecvate de prevenire și eliminare a riscurilor asociate (plan de acțiune).
În acest sens, atât echipamentul destinat prestării muncii de către telelucrător, cât și mediul de lucru și organizarea muncii la distanță trebuie să se alinieze anumitor exigențe de natură ergonomică, precum poziționarea ecranului de lucru în fața capului persoanei, asigurarea unei poziții normale a gâtului ori a unei temperaturi confortabile în casă etc.
Pe cale de consecință, completarea instrumentului OiRA pentru munca la distanță servește drept o bază solidă pentru evaluarea riscurilor generate de prestarea muncii la distanță.
Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:
➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro
Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.
Avocat Mihaela Bălău
[1] Reglementat în articolele 108-110 Codul muncii.