Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Noul beneficiu extrasalarial cu taxare favorabilă

Noul beneficiu extrasalarial cu taxare favorabilă – abonamente de sport, recuperare sau terapie

Legea 34/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal instituie un nou tip de beneficiu extrasalarial pentru angajați ce poate fi acordat de angajator sub formă de abonament pentru utilizarea facilităților sportive iar acest beneficiu nu este  supus taxării, în anumite condiții.

Facilitatea se aplică începând cu veniturile aferente lunii februarie 2023 iar companiile trebuie sa acorde o atenție sporită aspectelor obligatorii ce trebuie analizate anterior aplicării acestui nou regim fiscal mai favorabil.

În primul rând, aceste servicii trebuie oferite de  furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313 iar lista serviciilor de care poate beneficia salariatul în baza acestei facilități excede domeniul strict al fitness-ului și întreținerii corporale, și poate cuprinde serviciile medicale practicate în cadrul sălilor de fitness sau a cluburilor sportive ( spre exemplu fizioterapia sau diverse alte tehnici de recuperare medicală/ sportivă).

In al doilea rând, aceste cheltuieli vor fi scutite de impozit pe venit și contribuții sociale în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare angajat iar împreună cu alte beneficii prevăzute de Codul fiscal,  trebuie să se încadreze în plafonul lunar de 33% din salariul de bază al angajatului.

În sensul prevederilor legale ale Legii nr.34/2023 ce modifica Codul Fiscal scutirea de taxe salariale se aplică doar pentru sumele care se încadrează într-o limită de 400 de euro pe an pentru fiecare salariat iar aceste taxe sunt: impozitul pe venit, contribuția socială pentru pensii (CAS), acontribuția la sănătate (CASS) și contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM).

Aceasta este valabilă și la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Pentru determinarea venitului net anual, persoanele fizice care desfășoară activități independente vor putea deduce aceste cheltuieli efectuate în scopul personal al contribuabilului în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Recomandam companiilor care acorda angajaților diferite beneficii de natura salarială să verifice cu atenție limitările permise de legislația fiscala tinând cont de faptul că fiecare dintre aceste beneficii mai are și propriul său plafon valoric și propriile reguli care trebuie verificate separat pentru acordarea scutirii de taxe ca să verifice dacă valoarea lor cumulată respectă plafonul de 33% din salariul de bază al angajatului.

Avocat Alexandra Florescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!