Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă

Prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă –  noi obligații în sarcina angajatorilor

 

Apariția, în data de 12 octombrie 2023, a HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă a determinat apariția unor noi obligații în sarcina angajatorilor.

Angajatorii sunt nevoiți să creeze și să implementeze un cadru unitar și coerent în ceea ce privește atât integrarea perspectivei de gen, cât și prevenirea, combaterea și gestionarea situațiilor de hărțuire pe criteriul de sex și hărțuire morală la locul de muncă prin introducerea de măsuri care să vizeze:

  1. modalități de analiză, gestionare și soluționare a sesizărilor privind cazurile de hărțuire pe criteriul de sex și al hărțuirii morale la locul de muncă;
  2. prevenirea actelor de hărțuire, ca urmare a analizei și soluționării cazului la nivelul angajatorului/instituției;
  3. stabilirea rolului și responsabilităților concrete în ceea ce privește prezentul domeniu, atât în sarcina angajatorului/ conducătorului, cât și a angajaților.

De asemenea, se introduce obligația pentru angajatori de informare și instruire a tuturor angajaților, prin organizarea unor cursuri de formare cu privire la prevederile metodologiei, cu caracter anual. Cursurile au ca scop pregătirea salariaților vederea conștientizării și prevenirii fenomenului de hărțuire.

Astfel, dincolo de instruirile privind sănătatea și securitatea în muncă, de cele legate de prelucrarea datelor personale sau de instruirile legate de actualizarea sistemelor de lucru, angajatorii vor trebui să organizeze și sesiuni de instruiri pe tema hărțuirii la locul de muncă pentru salariați.

În vederea facilitării implementării acestor măsuri, HG 970/2023 vine în ajutorul angajatorilor cu un ghid ce își propune să devină un instrument prin care se asigură un mediu optim de muncă, bazat pe respect egal pentru demnitatea ființei umane, și de a asigura tuturor angajaților, indiferent de sex, condițiile necesare pentru un climat în care primează încrederea, empatia, înțelegerea, profesionalismul, dedicația pentru satisfacerea interesului general.

Prin urmare, angajatorii sunt obligați de a pune în aplicare Metodologia prevăzută în HG 970/2023, cu mențiunea că fiecare angajator își poate elabora propriul ghid privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă. Acest lucru implică modificarea Regulamentului Intern în acord cu noile dispoziții legale.

Foarte important de menționat este că obligațiile incumbă angajatorilor indiferent de numărul de angajați pe care îl au.

În ceea ce privește controlul asupra respectării acestor obligații, sarcina revine Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Inspecia Muncii.

Sancțiunile pe care angajatorii/conducătorii le riscă prin nerespectarea prevederilor HG nr. 970/2023 se regăsesc în Legea 167/2020 și pot conduce la aplicarea unor amenzi de până la 200.000 de lei.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!