Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Private Equity

Noțiunea de “private equity” în traducere liberă înseamnă capital privat. Cu toate acestea, sintagma se referă de cele mai multe ori la “fonduri de private equity” care sunt de obicei fonduri de investiții închise.

Acestea au ca principal obiectiv investiții în diferite companii private, fie pentru creștere, în cazul companiilor mici, fie pentru dezvoltare și expansiune în cazul companiilor medii si mari.

Majoritatea fondurilor de private equity provin din parteneriate cu investitori instituționali cum ar fi bănci de investiții, fonduri de pensii, companii de asigurări, diverse instituții financiare si chiar corporații care doresc sa promoveze produse noi sau tehnologii inovatoare.

Cea mai importantă caracteristică fondurilor de acest tip, este faptul ca investițiile se realizează doar în companii private, nelistate pe o piață reglementată (bursa de valori), iar termenul investițional într-un mediu economic favorabil este în jur de 5-7 ani. După această perioadă fondul urmează să facă un “exit” din afacerea respectivă, marcându-și astfel profitul.

Strategiile comune de investiții în fondurile de private equity includ:

Achiziții cu efect de levier (leveraged buyouts) –  reprezintă o tehnică de preluare a unei societăți de tip închis (private equity). În vederea realizării acestei achiziții, se poate utiliza un mecanism ce presupune preluarea, prin cesiune de titluri de participare sau altă modalitate, de către una sau mai multe persoane, prin intermediul societăților de tip holding  a controlului unei societăți.

Această preluare se poate finanța printr-un împrumut ce va fi rambursat ulterior cu lichidități care provin de la însăși societatea țintă (dividende ori alte tipuri de resurse). Holding-ul supraveghează investiția cu scopul ca societatea țintă să devină profitabilă, pentru ca ulterior să își vândă participația în societatea țintă contra unui preț, preț care va fi stabilit astfel încât să se afle în câștig.

Exemplu simplu de cumpărare cu efect de levier

Un fond de capital privat, ABC, împrumută 9 miliarde de dolari de la o bancă (sau alt creditor). La aceasta, adaugă capitaluri proprii de 2 miliarde de dolari. Cu acești 11 miliarde de dolari, cumpără toate acțiunile unei companii cu performanțe slabe, XYZ Industrial (după due diligence, adică verificarea registrelor). Acesta înlocuiește conducerea superioară în XYZ Industrial, cu alții care și-au propus să-l eficientizeze. Forța de muncă este redusă, unele active sunt vândute etc. Obiectivul este creșterea evaluării companiei pentru o vânzare anticipată.

XYZ Industrial este vândută la doi ani după cumpărare pentru 13 miliarde de dolari, obținând un profit de 2 miliarde de dolari. Împrumutul inițial poate fi acum rambursat cu o dobândă de, să zicem, 0,5 miliarde de dolari. Profitul rămas de 1,5 miliarde de dolari este împărțit între parteneri.

Capital de risc (venture capital) – Capitalul de risc reprezintă capitalul oferit companiilor în stadiul incipient, care dețin un risc ridicat, dar un și potențial ridicat pentru a se putea dezvolta. Fondul de investiții de capital de risc câștigă bani prin simplul fapt al deținerii unei părți din capitalul propriu al firmei în care investește. Societatea în care se investește deține de obicei o tehnologie nouă ori un model de afacere în industriile de înaltă tehnologie, cum ar fi biotehnologia, IT și software. Investiția comuna de capital de risc are loc după etapa capitalului inițial (momentul constituirii societății), pentru a finanța dezvoltarea economică, cu interesul de a genera venituri pentru companie.

Capitalul de risc este adesea subdivizat în funcție de stadiul de dezvoltare al companiei, variind de la capitalul din stadiul inițial utilizat pentru lansarea companiilor de pornire până la capitalul de creștere care este adesea folosit pentru a finanța extinderea afacerilor existente care generează venituri, dar care poate să nu fie încă profitabilă.

Mulți antreprenori nu au fonduri suficiente pentru a finanța proiectele ei înșiși și, prin urmare, trebuie să caute finanțare din exterior

Capital de creștere (growth capital) –  Capitalul de creștere (numit și capital de expansiune și capital de creștere) este un tip de investiție de capital privat, de obicei o investiție minoritară, în companii relativ mature care caută capital pentru extinderea sau restructurarea operațiunilor, pentru a intra pe noi piețe sau pentru a finanța o achiziție semnificativă.

Companiile care caută capital de creștere vor face adesea acest lucru pentru a finanța un eveniment de transformare în ciclul lor de viață. Este posibil ca aceste companii să fie capabile să genereze venituri și profituri operaționale, dar incapabile să genereze suficient numerar pentru a finanța extinderi majore, achiziții sau alte investiții. Accesul la capitalul de creștere poate fi esențial pentru inițiativele de vânzări și marketing, achiziția de echipamente și dezvoltarea de noi produse.

Capital de tip mezanin (mezzanine capital) – reprezintă un credit acordat de un fond de investiții unei companii, cu posibilitatea convertirii datoriei în acțiuni, în cazul în care împrumutul nu este restituit integral și la scadență.

Avocat Ada Grozea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!