Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Recuperarea taxei judiciare de timbru în cazul admiterii contestației la executare

Persoana interesată sau vătămată prin executarea silită poate formula contestație împotriva oricărui act de executare silită, în temeiul art. 712 din Codul de procedură civilă.

Aflată în această postură, persoana vătămată prin executare trebuie să se conformeze tuturor obligaţiilor procesuale ce derivă din calitatea de contestator.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată pe care aceasta trebuie să le angreneze în demersul judiciar, trebuie ţinut seama că acestea pot consta, în principiu, în cheltuielile efectuate cu taxa judiciară de timbru şi cheltuielile reprezentând onorariul avocatului.

Contestatorul are dreptul la recuperarea acestor cheltuieli în cazul în care contestaţia sa este admisă printr-o hotărâre definitivă, însă recuperarea acestor cheltuieli se realizează pe căi procedurale distincte.

Dispoziţiile legale cu caracter general în materia cheltuielilor de judecată sunt cuprinse în cadrul art. 453 din Codul de procedură civilă. Principiul în această materie stabileşte obligaţia de acordare a cheltuielilor de judecată în sarcina părţii care a pierdut procesul. În virtutea principiului disponibilităţii ce caracterizează procesul civil, acordarea cheltuielilor de judecată  se face la cererea părţii care a câştigat procesul, astfel că nu trebuie neglijată solicitarea acestora.

Aplicat situaţiei la care facem referire, principiul presupune că intimatul-creditor, care a solicitat şi obţinut încuviinţarea executării silite, să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.

Totuşi acest principiu nu este aplicabil cererii prin care se solicită restituirea taxei judiciare de timbru ocazionate de introducerea contestaţiei la executare, deoarece art. 45 alin. (1) litera f) din O.U.G. nr. 80/2013 instituie o cale specială în acest sens, diferită de art. 453 din Codul de procedură civilă în baza căruia se pot recupera cheltuielile ce constau în onorariu avocatului.

Conform dispoziţiilor art. 45 alin. (1) litera f) şi alin. (2) din O.U.G. nr. 80/2013, taxa judiciară de timbru plătită în cazul contestaţiei la executare se restituie proporţional cu admiterea contestaţiei prin hotărâre rămasă definitivă.

Pe lângă diferenţa de temei juridic ce se remarcă, relevant pentru a nu fi respinsă cererea de restituire a taxei judiciare de timbru este debitorul obligaţiei de restituire.

Interpretând coroborat dispoziţiile cuprinse în art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013, observăm că debitorul acestei obligaţii a fost stabilit cu putere de lege, fiind vorba tocmai de stat, reprezentat  prin unitatea administrativ-teritorială la care a fost achitată taxa.

Fiind impusă pentru plata serviciilor prestate de instanţele judecătoreşti, Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, taxa judiciară de timbru urmează a fi restituită contestatorului de către beneficarul care a încasat-o, în cazul în care contestaţia la executare a fost admisă.

Considerăm că fundamentul acestei obligaţii de restituire rezidă în particularităţile fazei procesuale a executării silite, procedura ce se realizează cu concursul executorului judecătoresc, care este investit să îndeplinească un serviciu de interes public. În consecinţă, în situaţia în care contestaţia la executare se dovedeşte întemeiată, se cuvine ca statul să restituie taxa judiciară de timbru încasată, iar nu intimatul care a pierdut procesul.

În jurisprudenţă, s-a reţinut că O.U.G. nr. 80/2013 instituie o cale specială de recuperare a taxei judiciare de timbru de către contestatorul care a câştigat procesul, instanţa menţionând că taxa judiciară de timbru nu mai poate fi inclusă în cheltuielile de executare silită la suportarea cărora este obligată partea căzută în pretenţii.

Concluzionăm prin a sublinia necesitatea de a formula cererea de restituire a taxei judiciare de timbru de către contestator în concordanţă cu dispoziţiile art. 45 din O.U.G. nr. 80/2013, iar nu împotriva intimatului. Cererea de obligare a intimatului la plata cheltuielilor de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru ar trebui respinsă de instanţă ca neîntemeiată. Astfel, de aceste dispoziţii se poate prevala chiar intimatul în cadrul procesului ce are ca obiect contestaţia la executare pe care a iniţiat-o, fiind în interesul acestuia diminuarea cheltuielilor pe care le are de achitat dacă pierde.

Apreciem că dreptul de a solicita restituirea taxei judiciare de timbru poate fi exercitat atât în cadrul cererii privind contestaţia la executare, cât şi pe cale separată, cu menţiunea că acest drept se prescrie în termen de 1 an de la data naşterii sale, adică de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care a fost admisă contestaţia la executare.

30 comments

 • Buju

  December 18, 2017 at 11:19 pm

  În urma unei sentinţe civile definitive s-a dispus restituirea taxei judiciare de timbru de 605 lei ca urmare a admiterii în totalitate a contestaţiei la executare.
  Procedând la depunerea(în termen)a documentaţiei legale la primărie,aceasta îmi restituie(în contul meu bancar)doar 55% din suma dispusă respectiv 332,75 lei iar pentru suma rămasă sunt trimis să mă adresez administraţiei financiare pentru revendicare…Dacă am achitat suma respectivă într-un singur loc este normal ca la revendicare să fiu trimis la mai multe entităţi financiare de unde să-mi ridic procentual suma ce mi se cuvine de drept ? Oare s-a desfiinţat procedura compensărilor între persoane juridice şi nu numai ? Menţionez că nu am debite de achitat la nici o instituţie a statului…
  Vă mulţumesc pentru ajutor.

  Reply

  • Grecu si Asociații

   December 19, 2017 at 9:54 am

   Buna ziua!

   Taxa judiciară de timbru se face venit atât la bugetul local, cât și la bugetul de stat. Totuși, pentru restituirea acesteia nu trebuie să vă adresați decât unităţii administrativ-teritoriale, adică organului fiscal local. Organul fiscal local este cel care transmite organului fiscal central competent documentația depusă de către dumneavoastră, conform Ordinului nr. 1918 /2013 pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru.
   Având în vedere că ați indicat contul bancar în cererea de restituire, urmează ca și organul fiscal central să efectueze restituirea în acest cont, după parcurgerea procedurii de restituire.

   Avocat Roxana Cosma

   Reply

   • Buju

    December 20, 2017 at 8:47 pm

    Vă mulţumesc frumos pentru răspunsul calificat pe care mi l-aţi dat, dorindu-vă sărbători de sfârşit de an lipsite de griji şi evenimente deosebite.

    Reply

 • Karma Golden

  March 23, 2018 at 12:18 am

  Bună seara , în urma unei contestații la executare s-a dispus restituirea taxei de timbru judiciar achitată de mine.
  Eu acum unde fac cererea de restituire ?
  Mai întâi fac cerere către instanță ? Se dă o rezoluțiune un acest sens? După aceea mă adresez unde am achitat taxa ?

  Reply

  • Grecu si Asociații

   March 28, 2018 at 12:11 pm

   Bună ziua!

   În cazul dumneavoastră, înțelegem că instanța deja a soluționat cererea de restituire. În continuare, trebuie să depuneți cererea de restituire soluționată de către instanță la registratura organului fiscal local în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire.

   Pe cererea de restituire trebuie să menționați: numele şi prenumele/denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, modalitatea de restituire a banilor – în contul bancar, în numerar sau prin mandat poştal, după caz, şi să ataşați documentul de plată al taxei judiciare de timbru.

   Este important să nu aveți obligații fiscale restante pentru a obține întregul cuantum al sumei solicitate; în caz contrar, organul fiscal va face compensarea între suma de restituit și obligațiile fiscale restante.

   Grecu si Asociatii

   Reply

 • CALDARUSE MARIN

  April 18, 2018 at 8:42 am

  Am platit pentru o contestatie de executare silita,1000 de lei taxa judiciara de timbre,50 de lei cererea de suspendare a executarii si 300 de lei intoarcerea la executare, la primaria de domiciliu si o cautiune in suma de 1480 de lei,dar la CEC BANK,nu la primarie sau fisc. In cazul in care se solutioneaza favorabil pentru mine contestatia de unde iau acesti bani

  Reply

  • Grecu si Asociații

   April 23, 2018 at 7:05 am

   Bună ziua!

   Taxele judiciare de timbru le puteți solicita în fața instanței de executare, acestea reprezentând cheltuieli de judecată. Ulterior, dacă procesul se soluționează, în mod definitiv și favorabil pentru dumneavoastră, pentru recuperarea taxelor trebuie să vă adresați organului fiscal în circumscripția căruia aveți domiciliul, urmând procedura stabilită de Ordinul nr. 1918/2013.

   În schimb, pentru restituirea cauțiunii trebuie să formulați o cerere în fața instanței, întemeiată pe dispozițiile art. 1.064 din Codul de procedura civilă. Dacă este admisă cererea, instanța o să dispună eliberarea recipisei cu care trebuie să mergeți la CEC BANK în vederea restituirii cauțiunii.

   O zi frumoasă!
   Grecu și Asociații

   Reply

 • Alina

  May 2, 2018 at 4:13 pm

  Buna ziua,

  Cautiunea depusa pentru o contestatie la executarea silita se poate recupera chiar daca prin hotararea instantei se respinge capatul de cerere privind cheltuielile de judecata?

  De asemenea, tinand cont ca s-a admis contestatia la executare, insa avocatul nu a depus la dosar si chitanta privind onorariul sau, mai exista vreo posibilitate de recuperare a acestuia (eventual pe cale separata, tinand cont de respingerea cheltuielilor in cadrul acestei instante)?
  Va multumesc frumos!

  Reply

  • Grecu si Asociații

   May 3, 2018 at 7:09 am

   Bună ziua!

   Cauțiunea poate fi restituită chiar dacă a fost respins capătul de cerere privind cheltuielile de judecată. Cauțiunea nu reprezintă o cheltuială de judecată. Procedura de restituire o regăsiți în art. 1.064 din Codul de procedură civilă.
   Dacă instanța a respins cheltuielile de judecată ca nedovedite, acestea nu pot fi recuperate pe cale separată, deoarece acțiunii pe cale separată i se opune autoritatea de lucru judecat.

   O zi frumoasă!
   Grecu și Asociații

   Reply

 • Alina

  May 3, 2018 at 9:57 am

  Buna ziua,

  Va multumesc frumos pentru raspuns!

  Doar chitanta privind plata onorariului avocatului nu a fost depusa la dosar, celelalte chitante au fost depuse, insa nu cunosc inca motivul pentru care s-au respins cheltuielile. Urmeaza sa primim motivarea respingerii si atunci, cel mai probabil, o sa va solicit din nou sfatul.

  Multumesc inca o data, spor in toate!

  Reply

  • Grecu si Asociații

   May 4, 2018 at 11:36 am

   Cu multă plăcere! Vă dorim mult succes!

   O zi frumaosă!
   Grecu și Asociații

   Reply

 • caldaruse marin

  May 6, 2018 at 10:14 am

  Va multumesc pentru raspuns

  Reply

 • Bostan Mirela Mihaela

  May 25, 2018 at 2:44 pm

  Bună ziua!Am avut un apartament în Botoșani care s-a vândut prin tribunal deoarece nu ne-am inteles a fost la licitație ne-a virat executorul suma de bani din care ne-a scăzut fiecaruia dintre noi taxa de timbru în valoare de 2075lei….Eu pe perioada procesului am fost și sunt domiciliată la Pitesti iar primăria pitesti mia retras și ei aceasta suma de bani 2075 lei care a fost oprita de executor taxa de timbru..aceasta taxa de timbru a fost plătită de 2ori..Cum îmi recuperez bani? Va mulțumesc

  Reply

  • Grecu si Asociații

   May 29, 2018 at 11:56 am

   Buna ziua,

   Din informatiile furnizate de dumneavoastra, intelegem ca vanzarea imobilului a avut loc in cursul executarii silite, prin intermediul unui executor judecatoresc, care v-ar fi retinut o anumita suma cu titlu de taxa de timbru. De asemenea, sustineti ca si Primaria Pitesti ar fi retinut aceeasi suma ca taxa de timbru.

   Facem precizarea ca taxele de timbru se achita doar pentru cererile si actiunile inregistrate pe rolul unei instante judecatoresti, aceasta fiind singura institutie indreptatita sa solicite sau sa restituie anumite sume de bani cu titlu de taxa de timbru. Pentru clarificarea situatiei juridice in care va aflati, va rugam sa ne furnizati informatii suplimentare cu privire la obiectul procesului care a avut loc la tribunal, daca Primaria Pitesti a fost parte in acest proces si modalitatea in care Primaria v-a retras aceasta suma (poprire, etc.)

   O zi frumoasa!
   Grecu si Asociatii

   Reply

 • Flaviu

  August 7, 2018 at 7:59 am

  Bună ziua,
  Mi s-a admis o contestație la executare silita, decizia fiind definitiva. În decizie se menționează ca taxa de timbru urmeaza a fi recuperata cf art 45 lit f OUG 80/2013. Va rog să-mi spuneți dacă pe lângă, decizia definitiva legalizata și copia după taxa de timbru mai trebuie sa prezint ceva la organul fiscal de care aparțin, pentru ca am fost sa depun actele menționate mai sus și mi-au spus ca ar trebui sa ma duc la instanta să-mi mai elibereze chitanta în original si sa precizeze ca taxa de timbru a fost neutilizata. In decizie se face referire la art 45 lit f OUG 80/2013, nu in situatia in care taxa nu a fost utilizata.

  Multumesc anticipat.

  Reply

  • Grecu si Asociații

   August 7, 2018 at 9:38 am

   Buna ziua!

   Procedura de restituire a taxelor judiciare de timbru, aprobata prin Ordinul nr. 65/17 ianuarie 2014, prevede, la pct. 2 din Anexa nr. 1, ca stabilirea sumelor de restituit, care au fost achitate de catre contribuabil cu titlu de taxe judiciare de timbru, se face de catre instanta judecatoreasca prevazuta de art. 45 alin. 4 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, iar restituirea (sau/si compensarea) se fac/e de catre organul fiscal competent.

   Art. 45 alin. 4 din OUG nr. 80/2013 prevede ca instanta judecatoreasca la care s-a introdus actiunea sau cererea (principala, in cazul dvs. contestatia la executare) sa fie cea care va solutiona si cererea de restituire a taxei judiciare de timbru. In situatia dvs., intrucat instanta deja s-a pronuntat, prin decizia ramasa definitiva, cu privire la restituirea taxei judiciare de timbre achitate (situatie care este prevazute de art. 45 alin. 1 lit. f), in care se mentioneaza ca se va restitui taxa judiciara de timbru petitionarului, la cererea acestuia, cand contestatia la executare a fost admisa si hotararea a ramas definitiva), nu mai este necesar sa formulati o cerere suplimentara catre instanta judecatoreasca (aceasta operatiuni fiin necesara doar daca vi s-ar fi admis contestatia la executare si instanta NU s-ar fi pronuntat, prin aceeasi hotarare si asupra restituirii taxei judiciare de timbru).

   In continuare, pentru a intra efectiv in posesia sumei achitate cu titlu de taxa judiciara de timbru, aferenta contestatiei la executare admise, potrivit pct. 3 din Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 65/2014, trebuie sa depuneti, la registratura unitatii administrative-teritoriale (organul fiscal local), o cerere de restituire, in care veti inscrie numele si prenumele/ denumirea, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscal (CNP in cazul persoanelor fizice), modalitatea de restituire a banilor: in contul bancar (pentru persoane juridice, sau pentru persoane fizice, pentru sume peste 500 de lei, cazuri in care se vor preciza si codul IBAN si banca la care este deschis contul), in numerar sau prin mandat postal. La aceasta cerere, se vor atasa documentul de plata al taxei judiciare de timbru (in original), precum si hotararea judecatoreasca definitiva in care se mentioneaza ca se dispune restituirea taxei judiciare de timbru. Cererea de restituire se solutioneaza in termenul mentionat de Codul de procedura fiscala, respectiv in 45 de zile de la inregistrare.

   In concluzie, pentru restituirea taxei judiciare de timbru de catre organul fiscal, pe langa cererea adresata acestuia, aveti nevoie de hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si de originalul chitantei de plata a taxei judiciare de timbru, chitanta care vi se elibereaza de catre instanta, insa fara a trebui sa fie aplicata mentiunea ca nu a fost utilizata taxa judiciara de timbru (aceasta mentiune fiind necesara in alte situatii prevazute de OUG nr. 80/2013, iar nu pentru cazul indicat la art. 45 alin. 1 lit f din ordnanta de urgenta mai sus mentionata).

   O zi frumoasa!
   Grecu si Asociatii

   Reply

 • Dumitrescu Ovidiu

  September 12, 2018 at 9:57 am

  Intr-o executare silita executorul a luat din contul bancar al creditorului onorariul de executare, intrucat nu a putut lua acest onorariu de la debitor.
  Ulterior instanta a dispus admiterea contestatiei la executare si anularea tuturor actelor de executare. Cum se poate recupera onorariul de executare intrucat executorul refuza restituirea acestuia?
  Daca este necesara o actiune in instanta care este termenul in care se poate depune?

  Reply

  • Grecu si Asociații

   September 14, 2018 at 3:03 pm

   Buna ziua,

   Ca regula, onorariul de executare trebuie imputat si recuperat de la debitor, creditorul avand obligatia sa plateasca in avans doar suma necesara pentru indeplinirea actelor de executare pe care le face executorul pentru recuperarea creantei. Cu titlu de exceptie, onorariul de executare va fi suportat de creditor atunci cand acesta renunta la executare, insa din comentariul dumneavoastra intelegem ca nu s-a intamplat acest lucru in cazul de fata.

   In cazul in care onorariul a fost recuperat prin poprirea conturilor creditorului, aceasta masura trebuia sa aiba la baza o incheiere emisa de executor prin care se stabilea recuperarea sumelor de la creditor, incheiere care constituie titlu executoriu si care s-a comunicat si creditorului, putand fi contestata de acesta in termenul legal de 15 zile de la primirea ei. Daca incheierea nu a fost contestata in acest termen, sumele luate din contul creditorului nu vor mai putea fi recuperate, orice actiune de drept comun introdusa in acest scop urmand a fi respinsa ca inadmisibila.

   Faptul ca executarea a fost anulata prin admiterea contestatiei la executare, pe care presupunem ca a formulat-o debitorul, nu are niciun efect asupra sumelor platite de creditor, de bunavoie sau prin poprirea conturilor, singurul care putea pretinde restituirea vreunei sume recuperate in cursul executarii silite anulate fiind debitorul (creditorul isi asuma riscul de a nu mai putea recupera sumele platite pentru demararea unei executari silite in cazul in care aceasta va fi anulata).

   O seara frumoasa!
   Grecu si Asociatii

   Reply

 • eliza

  September 19, 2018 at 5:26 pm

  buna seara, in urma unui proces de executare, am castigat dar in hotarare nu s a specificat sa mi fie returnata si taxa de timbru in valoare de 1050 de lei. am facut cerere suplimentar catre judecatorie si ce credeti mi au respins acordarea taxei de timbru. am termen 10 zile sa contest. nu inteleg de ce au respins din moment ce am castigat… poate n au chef de munca?

  Reply

  • Grecu si Asociații

   September 27, 2018 at 6:56 am

   Bună ziua!

   Nu ați precizat care a fost motivarea instanței referitor la respingerea cererii dumneavoastră, astfel ca nu va putem ajuta cu mai multe lamuriri.
   Instanța are în vedere toate aspectele procedurale atunci când judeca o cerere, iar dacă nu sunt îndeplinite toate condițiile, cererea de recuperare a taxei poate fi respinsă chiar dacă procesul a fost câștigat de către cel care solicită restituirea.

   O zi frumoasă!
   Avocat Roxana Enescu

   Reply

 • Adriana

  September 29, 2018 at 7:15 am

  Buna ziua,
  Anul trecut am avut o poprire de la anaf moment la care am deschis doua actiuni in instanta prima pt suspendarea provizorii a executarii silite pt care am depus o cautiune judiciara la CEC si care a fost respinsa ca inadmisibila si a doua pt contestatie la executare care a fost admisa si este definitiva. La cateva zile dupa ce am deschis cele 2 actiuni banca a transferat banii din contul meu catre anaf. Dupa ce contest la executare a ramas definitiva am depus o cerere la judecatorie pt restituirea cautiunii care a fost admisa insa inteleg ca exista un termen de 30 zile pt apel si nu inteleg cine ar putea face apel si pe ce motiv. Credeam ca e doar o procedura administrativa. Ce am de facut in continuare pt a-mi recupera de la CEC suma respectiva.

  Reply

  • Grecu si Asociații

   October 1, 2018 at 8:16 am

   Buna ziua,

   Chiar daca este o procedura administrativa, incheierea de restituire a cautiunii este supusa termenului general de recurs de 30 de zile, in care partea adversa (cu care v-ati judecat in procesul de contestatie la executare) poate contesta legalitatea restituirii cautiunii catre dumneavoastra. In situatia prezentata de dumneavoastra, va trebui sa asteptati sa treaca termenul de 30 de zile pentru recurs (calea de atac specifica pentru restituirea cautiunii) si, in cazul in care partea adversa nu declara recurs, va trebui sa obtineti o copie legalizata a acestei hotarari, printr-o cerere adresata in acest sens instantei care a pronuntat restituirea, pentru a se mentiona in mod expres ca hotararea a ramas definitiva. Cu aceasta copie legalizata a hotararii definitive veti putea merge ulterior la CEC pentru a vi se restitui suma achitata cu titlu de cautiune.

   O zi frumoasa!

   Avocat FLAVIUS OANCEA

   Reply

 • Marius

  January 10, 2019 at 3:57 pm

  Buna ziua,
  Mi s-a infiintat o adresa de poprire … pentru o restanta de la servicul public de salubritate Iasi (Salubris ),
  suma ce o datoram catre acestia este de (226,28 RON) , pentru aceasta suma, Biroul executorilor judecatoresti asociati m-au taxat cu
  340,00 RON Taxa timbru incuviintare executare silita,
  261,80 RON Cheltuieli postale/birotica/personal/transport/program informatic (TVA Inclus),
  26,93 RON onorariu executor judecatoresc (Inclusiv TVA).
  Citez “Pentru aceste motive dispun … Se stabileste suma de 628,73 RON ce reprezinta cheltuieli de executare silita pana la acest moment procedural… privind creditoarea SALUBRIS S.A.”

  Va intreb daca nu cumva este mare suma ce reprezinta cheltuieli de executare silita ( 628,73 RON ) pentru suma restanta de 226,28 RON.

  Mentionez ca din februarie 2018 pana 23 noiembrie 2018 nu am fost in tara iar eu nu am primit nici o notificare din partea salubrisului ca vor demara o procedura legata pentru recuperarea datoriei).
  De altfel mentionez ca din februarie 2018 pana 23 noiembrie 2018 eu am fost facturat pentru niste servicii ce nu le-am folosit.

  Va multumesc si poate ma puteti ajuta cu un raspuns !

  Reply

  • Grecu si Asociații

   January 16, 2019 at 9:04 am

   Buna ziua,

   Intr-adevar, asa cum ati sesizat si dvs., cheltuielile de executare silita par a fi partial nejustificate, in sensul in care se pretinde suma de 320 lei cu titlu de taxa de timbru pentru incuviintarea executarii silite (conform legii taxa este 20 de lei) si 262 lei cu titlu de cheltuieli postale/birotica/personal/transport/program informatic (conform legii se pot pretinde si alte cheltuieli necesare desfasurarii executarii silite, insa costurile administrative ale biroului executorului judecatoresc nu intra in aceasta categorie).

   Faptul ca nu ati primit o notificare din partea creditorului privind demararea procedurilor legale pentru recuperarea datoriei nu afecteaza legalitatea executarii silite, cu exceptia situatiei in care acesta nu are un titlu executoriu recunoscut de lege impotriva dvs. (facturile nu sunt titluri executorii si nu pot fi puse in executare decat daca se obtine o hotarare judecatoreasca pentru plata acestora).

   Puteti contesta toate aceste aspecte prin formularea unei contestatii la executare, in termen de 15 zile de la comunicarea actelor de executare, pentru care va trebui sa achitati si o taxa de timbru raportata la valoarea debitului urmarit (inclusiv cheltuielile de executare) care va fi de aproximativ 75 de lei, plus costuri privind onorariul unui avocat, daca veti decide sa apelati la ajutorul de specialitate al acestuia, cu mentiunea ca toate acestea vor fi suportate de creditor la sfarsitul procesului in cazul unei solutii favorabile.

   O zi frumoasa!
   Grecu si Asociatii

   Reply

 • florentin

  April 11, 2019 at 7:12 pm

  buna seara, taxa judiciara de timbru, se poate restitui la solicitarea partii in termen de un an de la ramanerea definitina a cauzei…pana aici totul o.k….dar daca mie nu mi s-a comunicat actul definitiv decat dupa 2 ani, la solicitarea mea expresa, atunci in ce conditii mai pot eu solicita restituirea taxei judiciare?

  Reply

  • Grecu si Asociații

   April 19, 2019 at 10:38 am

   Buna ziua,

   Cauza ramane definitva fie daca s-a solutionat in toate stadiile procesuale premise de lege, fie prin neatacare. In oricare situatie, recuperarea taxei de timbru se poate face doar dupa comunicarea hotararii si legalizarea acesteia. Indiferent de durata redactarii si comunicarii, termenul de prescriptie pentru recupararea taxei curge de la data comunicarii si nu de la data pronuntarii, in afara unor cazuri limitativ prevazute de lege. Recomandarea noastra este sa formulati o cerere de urgentare a redactarii si comunicarii, urmata de o cerere de legalizare.

   O zi frumoasa!
   Grecu si Asociatii

   Reply

 • Apostol Laurențiu

  June 3, 2020 at 12:44 pm

  Bună ziua,
  Am și eu o Sentință rămasă definitivă, m-am lămurit din comentarii cum recuperez taxa de timbru și cheltuieli, dar am o mare dilemă. Înainte cu doua zile de împlinire a termenului in care se putea face contestație, executorul constată anularea urmăririi silite la declanșate cererea “creditorul” Kredyt Inkaso Investments Ro s.a.
  În toată această perioadă mi-au fost poprite sume din salariu.
  Cum le pot recupera dacă instanța nu s-a pronunțat pe acest lucru. Pot face cerere la executor sau trebuie să mă îndrept împotriva kredyt…?
  Vă mulțumesc!

  Reply

  • Grecu si Asociații

   June 9, 2020 at 10:44 am

   Buna ziua,
   Trebuie sa depuneti o cerere separata privind intoarcerea executari silite pe care o formulati tot in instanta. Cu acelasi executor sau altul se va declansa o procedura inversa de executare prin care sumele castigate in urma anularii executarii initiale vor fi executate de la creditor si restituite dumneavoastra.
   Echipa Grecu si Asociatii

   Reply

 • STEFAN

  January 27, 2023 at 8:16 am

  Buna ziua.
  As avea si eu o intrebare.
  Ce se intampla in cazul in care organul local si anume primaria trebuie sa achite taxa judiciara de timbru dar nu sunt bani incasati in contul de trezorerie al taxei judiciare de timbru….Poate achita dintr-un alt cont de trezorerie sau numai din contul taxei judiciare de timbru?

  Reply

  • Grecu și Asociații

   February 16, 2023 at 12:00 pm

   Buna ziua! Multumim pentru intrebarea adresata! Din perspectiva OUG 80/2013 in anumite situatii instituţiile publice sunt scutite de la plata taxei de timbru.
   Referitor la problema semnalata de dumneavoastra pentru a va comunica punctual o solutie va rugam sa ne comunicati o solicitare la adresa de email office@grecupartners.ro.
   O zi frumoasa!
   Echipa Grecu Partners

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *