Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleApril 5, 20241

Beneficii și facilități oferite angajaților

Beneficiile echilibrului între viața privată și activitatea profesională pot aduce îmbunătățiri pe diverse planuri cum ar fi, de exemplu, sănătatea mintală, sănătatea fizică, reducerea la minimum a stresului legat de muncă, sporirea atenției, creșterea angajamentului și a productivității la locul de muncă.

Pentru a le oferi angajaților posibilitatea de a avea un ritm mult mai eficient prezentăm următoarele soluții:

  • Flexibilitatea în muncă. Potrivit Codului muncii flexibilitatea în muncă poate însemna programul individualizat de muncă – durata zilnică a timpului de muncă e împărțită într-o perioadă fixă și una variabilă, convenția pentru munca și de acasă/din alte locuri periodic; programe de muncă flexibile; programe de muncă cu timp redus de lucru;
  • Zile de concediu în plus. Minimul legal prevăzut în Codul muncii e de 20 de zile anual. Acordarea de zile în plus este posibilă sub formă scrisă.
  • Programe de asigurări de sănătate private, abonamente la sala de fitness sau programe de wellness organizate de companie pot contribui la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a angajaților. Salariații pot să-și facă abonamente private de sănătate și să beneficieze de deducerea lor, conform legislației fiscale în vigoare, în limita a 400 de euro pe an, dar și angajatorii pot să suporte pentru angajații lor costurile unor prime de asigurare sau abonamente medicale; regimul fiscal aplicabil acestor asigurări voluntare și servicii medicale este diferit în funcție de cine la suportă. De exemplu, abonamentele de sport suportate direct de angajator pentru întreținere, prevenire sau terapie – plafonul de netaxare și de deductibilitate pentru aceste abonamente este de 100 de euro annual;
  • Reducerea săptămânii de lucru sau comprimarea muncii: săptămâna de lucru de patru zile e un subiect tot mai discutat. Companii mari din afara României au decis că n-ar fi rău să testeze eficiența acestui tip de repartizare a timpului de muncă, unele reducând chiar numărul de ore/săptămână. În unele state, se discută deja, la nivel de politici publice, de reducerea cu totul a timpului de muncă săptămânal – practic, reducerea impusă a timpului de muncă. Săptămâna de lucru de patru zile e posibilă la nivel de reglementare și în România, nu există nicio prevedere care să se opună ei.

Implementarea acestor soluții se poate realiza prin regulamentul intern sau contractul colectiv de munca incheiat la nivelul angajatorului.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Avocat Ana Maria Nistor

Versiunea în engleză și spaniolă a acestui articol.

One comment

  • anonymous

    April 22, 2024 at 10:33 am

    Foarte interesant articolul despre beneficiile echilibrului intre viata privata si activitatea profesionala! Avand un ritm eficient de lucru, pe termen lung putem observa imbunatatiri semnificative in sanatatea noastra mentala si fizica. Este foarte imbucurator sa aflam ca exista solutii prin care angajatorul poate contribui la atingerea acestui echilibru, precum flexibilitatea in munca, zilele de concediu in plus si programele de asigurari de sanatate si wellness. Este important ca aceste aspecte sa fie reglementate prin regulamentul intern sau contractul colectiv de munca pentru a crea un mediu favorabil pentru angajati. Va multumim pentru idei si informatii, suntem interesati sa aflam mai multe si ne veti gasi mereu alaturi de dumneavoastra pentru suport legal. Felicitari pentru munca dumneavoastra, doamna Avocat Ana Maria Nistor!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!