Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Regulile speciale de etichetare în domeniul suplimentelor alimentare

Orice consumator ar trebui să fie informat asupra faptului că în ţară noastră fiecare producător de suplimente alimentare trebuie să îşi notifice eticheta produsului, aceasta urmând să fie analizată şi aprobată. Numai un supliment alimentar ce deţine acest aviz poate fi eliberat pe piaţa şi promovat.

Instituţiile competente în acest domeniu sunt:

  • Pentru suplimentele alimentare compuse numai din vitamine şi minerale: Autoritatea de Sanătate Publică din Ministerul Sănătăţii Publice;
  • Pentru suplimente alimentare care conţin vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic: Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică.
  • Pentru suplimentele alimentare care conţin plante medicinale şi aromatice, precum şi produse apicole: Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De interes actual atat pentru producători, importatori sau persoanele responsabile cu plasarea produselor pe piaţa în România, cât şi pentru consumatori, este aplicarea Regulamentului UE nr. 432/2012 al Comisiei din 16 mai 2012 de stabilire a unei liste de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire şi la dezvoltarea şi sănătatea copiilor, intrat în vigoare la 14 decembrie 2012.

Acest Regulament dă naştere unor controverse în primul rând în ceea ce priveşte modul de interpretare al dispoziţiilor sale. Părerile specialiştilor în domeniu sunt împarţite, însă majoritatea pare a fi de părere că menţiunile unui supliment alimentar nu trebuie să fie identice cu cele din Regulament, ci să respecte principiile avute în vedere de acesta.

Conform opiniei dnei Tatiana Onisei, şeful Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului (SNPMAPS), din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti, ” menţiunea de sănătate trebuie să fie cât mai aproape posibil de forma acceptată”; „evaluarea flexibilităţii textelor se va face de la caz la caz”.

Pentru cei vizaţi direct de acest Regulament, menţionăm că Ministerul Sănătăţii a emis decizia nr. 38474/04.07.2013, ca răspuns la solicitarile Patronatului Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare şi BIOFARM SA. Prin această decizie Ministerul Sănătăţii acceptă ca alimentele etichetate şi introduse pe piaţa înainte de 14 decembrie 2012 care nu sunt în conformitate cu Regulamentul 432/2012 să poate fi comercializate pană la epuizarea stocurilor, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2013.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla ulterior acestei date şi în ce mod vor fi intepretate în practică dispoziţiile Regulamentului 432/2012.

Pentru consultanta specifica va rugam sa ne contactati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!