Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 031 426 0745

Remedii pentru evitarea clauzelor abuzive în cazul antecontractelor încheiate cu dezvoltatorii imobiliari

Remedii pentru evitarea clauzelor abuzive din perspectiva antecontractelor încheiate cu dezvoltatorii imobiliari

 

De cele mai multe ori persoanele care intenționează să achiziționeze o locuință de la un dezvoltator imobiliar ignoră o serie de aspecte importante, care ulterior se transformă în adevărate impedimente ce conduc la amânarea predării imobilelor sau chiar pot exista situații în care perfectarea vânzării nu mai poate avea loc iar cumpărătorul pierde și avansul achitat în prealabil.

Astfel, este important ca orice consumator(persoană fizică) să se protejeze împotriva consecințelor acceptarii unor clauze contractuale care îi dezavantajează în contextul pe care îl presupune achiziționarea unei locuințe (spre exemplu o construcție în curs de edificare) de la un dezvoltator imobiliar, fie că va contracta serviciile unei agenții imobiliare fie că va apela la un credit imobiliar ipotecar.

Analiza unui astfel de demers presupune o verificare atentă atâta dintr-o perspectivă legală cât și dintr-o perspectivă tehnică, și aici trebuie să ne raportăm la identificarea oricărui viciu legat de construcție/structura/amplasament etc.

Frecvent întâlnim acele situații în care cumpărătorul reclamă ulterior perfectării antecontractului de vânzare-cumpărare, existența unor impedimente în privința utilizării imobilului din diverse cauze legate atât de calitatea slabă a materialelor, a manoperei, sau mai grav decât atât, a construcției în ansamblul său.

Cunoscut și sub numele de precontract sau promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, antecontractul de vânzare-cumpărare este un act juridic care obligă părțile să semneze contractul de vânzare-cumpărare atunci cand se îndeplinesc condițiile prevăzute în antecontract.

Practic, antecontractul este un document prin care, pe de o parte, proprietarul unui imobil își asumă obligația că va vinde un apartament/imobil unei alte persoane, în viitor, iar, pe de alta parte, viitorul cumpărător iși asumă obligația că va cumpara respectivul apartament/imobil.

Există însă și situații în care dezvoltatorii imobiliari perfectează promisiuni de vânzare-cumpărare pentru același imobil cu mai mulți cumpărători iar aici apar o serie de probleme în special pentru acei cumpărători care nu au verificat  anterior sarcinile ce grevează asupra imobilului respectiv și care puteau fi observate prin intermediul unui extras de carte funciară pentru terenul pe care s-a construit ansamblul rezidențial, respectiv pentru construcția-bloc și apartament.

Concret, pentru a evita pe viitor o situație litigioasă cumpărătorul trebuie sa acorde o atenție deosebită contractului/antecontractului de vanzare-cumpărare pe care îl semnează iar acest lucru presupune în primul rând o analiza juridică a acestor documente dintr-o perspectivă legală și mai apoi o verificare efectivă a aspectelor tehnice care trebuie definite în amănunt în cuprinsul documentelor ce urmeaza a fi perfectate ( spre exemplu structura exactă a viitoarei instalații de electricitate, a celei sanitare, materialele din care aceasta este realizată, obiectele ce vor fi încastrate în construcție, precum parchet, gresie ori faianță, modelul cablurilor, cel a prizelor sau întrerupătoarelor etc.).

Recenta modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții ( prin adoptarea Legii 7/2020 ce modifică Legea 10/1995 privind calitatea în construcții) a impus o serie de obligații noi pentru dezvoltatorii imobiliari pentru a asigura o protecție suplimentară cumpărătorului împotriva situațiilor mult pres des întalnite, respectiv imobilele necorespunzător construite.

Astfel, construcțiile vor putea fi recepționate și date în folosință, începând cu acest an, doar după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice, iar recepția la terminarea lucrărilor de construire pentru activitățile autorizate aferente ansamblurilor de locuințe individuale și colective, dar și construcțiilor de utilitate publică nu va mai putea fi efectuată în lipsa finalizării branșamentelor la infrastructura tehnico-edilitară.

Mai mult, se interzice darea în folosinţă a construcţiei până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare.

Așadar, pentru a preîntâmpina inconvenientele ce se pot ivi chiar la scurt timp după achizitionarea unei locuinte de la un dezvoltator imobiliar sau chiar imediat dupa momentul perfectării promisiunii de vânzare-cumpărare a unei locuințe orice potențial cumpărător trebuie să solicite dezvoltatorului sau agentului imobiliar care il reprezinta cel puțin următoarele documente: certificat de urbanism, autorizație de construire, proces verbal de recepție, extras de carte funciară, etc.

Doar după o analiză atentă a documentelor juridice ale constructiei, cumpărătorul se poate asigura că imobilul pe care dorește să-l achiziționeze este construit  cu respectarea limitelor stabilite prin certificatul de urbanism și autorizația de construire, că recepția imobilului s-a realizat în conformitate cu prevederile legale și că imobilul nu are sarcini înscrise în cartea funciară.

Desigur, este indicat să analizezi după caz PUG-ul și PUZ-ul aferent zonei unde este imobilul construit, astfel încât să nu riști ca dezvoltatorul (constructorul) să fi primit o autorizație de construcție și să fi construit cu încalcarea planurilor de urbanism mai sus menționate.

Din acest considerent, prealabil oricăror alte demersuri privind achiziționarea unui bun imobil, se impune să ne asigurăm în legătură cu deplina legalitate a documentației în baza căreia dezvoltatorul imobiliar a construit, pe de o parte, și cu litigiile ce pot plana asupra viitorului drept de proprietate, pe de altă parte, dar mai cu seamă asupra pretențiilor pe care le avem din perspectiva clauzelor contractuale aflate în antecontract.

Un alt aspect important în situația în care anterior încheierii în formă autentică a contractului de vânzare-cumpărare părțile contractante decid încheierea unui antecontract sau mai exact a unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare(situație întâlnită în cazul imobilelor în curs de edificare ) îl reprezintă stabilirea condițiilor și a termenului în care urmează a fi încheiat în formă autentică contractul de vânzare-cumpărare.

De aceea, angajarea răspunderii prin semnarea antecontractului cu privire la eventuale clauze contractuale poate conduce la pierderea avansului plătit de către promitentul-cumpărător în situația în care contractul de vânzare nu mai este încheiat din culpa acestuia din urmă.

Cât priveștia situația încheierii în prealabil a unei promisunii de vânzare-cumpărare(antecontract), recomandăm ca această promisiune sa fie încheiată în formă autentică cu toate ca legea nu impune această condiție iar clauzele cele mai uzuale ce ar trebui avute în vedere ar putea fi: o clauza prin care cumpărătorul se poate răzgândi de la cumpararea imobilului pentru motive neimputabile tie (ex. banca nu  aproba creditul) precum și o clauza prin care dacă vânzătorul se răzgândește la data vânzării să fie obligat să restituie avansul în întregime plus o suma de bani ( ex. dublul avansului plătit, sau o sumă fixă).

Conchidem prin a evidenția încă o dată asupra evitării situațiile litigioase, și astfel considerăm oportun pentru orice potențial cumpărător  ca anterior achiziționării unui imobil de laun dezvoltator imobiliar, să ia legătura cu un specialist cu experiență în zona tranzacțiilor imobiliare și în negocierea contractelor, pentru a-și stabili o poziție cât mai avantajoasă din punct de vedere contractual.

De cele mai multe ori în cadrul unor astfel de tranzacții, dezvoltatorul nu este întotdeauna de bună-credință și se poate folosi de tertipuri fie pentru a ascunde diferite vicii ale construcției, fie pentru a priva cumpărătorul de anumite drepturi prin omiterea lor în contract sau prin distorsionarea anumitor informații.

Avocat Alexandra Florescu

4 comments

 • Mihaela Grigore

  February 18, 2021 at 6:03 pm

  Buna seara, intamplator sunt una dintre victimile unui astfel de dezvoltator cu care din noiembrie pana acum nu am facut receptia imobilului intrucat se retrage de la raspundere. am facut multe cheltuieli in plus doar pentru a evita un posibil dialog neconform dar se pare ca se culca pe urechea, ca poate merge la intimidare cu un vocabular nu tocmai delicat… problema majora in acest moment este centrala termica pe care au folosit-o fiind neconform instalata iar acum cand am dorit o garantie a acesteia nu s-a putut efectua intrucat aceasta nu este instalata conform conditiilor legale… Va rog sa ma sfatuiti unde ar trebui sa fac demers pentru rezolvarea acestei situatii. Nu sunt singura problema in acel loc rezidential…

  Multumesc frumos!

  Reply

  • Grecu si Asociații

   March 1, 2021 at 1:30 pm

   Buna ziua,

   va rugam sa ne adresati un e-mail pe adresa noastra de office (office@greculawyers.ro) in care sa ne lasati si un numar de telefon la care va putem contacta sa discutam mai detaliat.

   Multumim.
   Echipa Grecu si Asociatii

   Reply

 • Bianca.P

  April 20, 2021 at 12:10 am

  Buna seara, intamplator si eu sunt una dintre victimile unui astfel de dezvoltator de la care receng am fost pusa in fata faptului urmator ; platesc suma de 15.000€ altfel nu primesc casa.
  Acest lucru nu este stipulat in antecontract, casa este aproape gata insa din cauza faptul ca dezvoltatorul isi pierde profitul din cauza anumitor cresteri la materiale , impune abuziv niste conditii absorbitante avand in vedere ca noi avem si rezervarea creditului deja aprobata
  pana acum nu am facut receptia imobilului intrucat se retrage de la raspundere.
  Am incercat sa discutam cu insa nu se poate , se merge la intimidare cu un vocabular de nedescris
  Am facut investiti si sacrifici enorm de mari incat sa renunt acuma pe ultimul drum cand casa este adusa la 85-90% din proiect.
  Sa nu mai zic ca doreste si modificarea contractului pe alta firma din cauza unor datorii catre stat.
  Va rog sa ma sfatuiti unde ar trebui sa fac demers pentru rezolvarea acestei situatii in asa fel incat sa pot cumpara casa

  Multumesc frumos!

  Reply

  • Grecu si Asociații

   April 22, 2021 at 12:05 pm

   Buna ziua,

   Din datele prezentate de dumneavoastra, intr-adevar este necesara o renegociere a clauzelor antecontractului de vanzare cumparare si implicit a termenilor vanzarii in contextul modificarilor survenite. Pentru a va putea sprijini in acest sens, vom avea nevoie de mai multe informatii inainte de a putea oferi o solutie problemei relatate de dvoastra. Pot doar sa va confirm faptul ca, tinand cont de avansul achitat pana in prezent de dvoastra si implicatiile legale ale unei schimbari in privinta vanzatorului, este necesar sa analizati cu atentie toate documentele pe care le veti semna, pentru a elimina orice risc legat de blocarea semnarii contractului in forma autentica. Va stam la dispozitie pentru clarificari suplimentare la urmatoarea adresa de email: office@greculawyers.ro.

   Multumim!
   Echipa Grecu si Asociatii

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *