Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311

Suplinirea consimțământului părintelui pentru deplasarea minorului în străinătate

Potrivit dispozițiilor art. 30 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, denumită în continuare “Legea nr. 248/2005” minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

 

Având în vedere faptul că potrivit dispozițiilor Codului Civil regula o reprezintă exercitarea autorității părintești în comun, ambii părinți au dreptul să-și exprime consimțământul în situația în care se dorește deplasarea minorilor în străinătate.

 

Declarația pentru ieșirea din țară a minorului este valabilă 3 ani de la data întocmirii acesteia și trebuie să fie autentificată în țară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

 

Această declarație poate să fie dată și în fața autorităților străine, dar trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenției cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanța Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, cu excepția celor ce emană dintr-un stat cu care România a încheiat tratate, convenții sau acorduri de asistență juridică, în materie civilă sau de drept al familiei, care prevăd scutirea de supralegalizare.

 

Declarațiile trebuie să fie eliberate părților în două duplicate, dintre care un duplicat se păstrează de către însoțitor, iar al doilea duplicat însoțește pașaportul minorului.

 

Această declarație va fi necesară pentru copiii minori cu cetățenie română doar la ieșirea din România, nu și la revenirea în țară.

 

În situația în care unul dintre părinți refuză să-și exprime acordul pentru deplasarea minorului în străinătate, consimțământul acestuia poate fi suplinit prin hotărârea instanței de judecată.

 

Acțiunea în instanță se numește suplinire acord parental și se obține pe calea ordonanței președințiale. Acțiunea trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de art. 996 – 1001 Cod procedură civilă, respectiv să existe urgență, măsura solicitată să fie vremelnică și să nu se prejudece fondul.

 

Prin ordonanța președințială nu se soluționează fondul cauzei, de aceea instanța învestită cu soluționarea unei asemenea cereri pronunță o hotărâre, în raport cu probele prezentate de părți, în favoarea părții căreia există aparența de drept.

 

Avand în vedere caracterele acestei proceduri, suplinirea consimțământului se poate solicita numai pentru o perioadă determinată de timp.

Competența acestor acțiuni este dată de prevederile art. 114 din Codul de procedură civilă conform cărora atunci când legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită.

Admisibilitatea unei astfel de ordonanțe se apreciază în funcție de particularitățile fiecărui caz, de aceea este recomandată asistența unui avocat pe întreaga durată a procedurii.

Av. Daniela Devencea

6 comments

  • Andreea

    April 16, 2021 at 7:00 pm

    Buna ziua.As avea nevoie de cateva sfaturi si lămuriri va rog.in luna noiembrie 2020 am angajat in avocat pentru a ma ajuta.sunt mama a doi copii,11 respectiv 13 ani.sunt in romania din 2018,dar as vrea sa ma intorc in Italia cu copii,acolo unde practic au crescut copii de mici,si unde am toata familia (mama,sora,cumnat,nepotica).Sunt despartita de fostul meu soț din 2015,dar divortul s-a finalizat abia in 2019.avem custodia comuna a copiilor,el fiind in anglia din 2016.Ceea ce vreau sa precizez,este ca nici macar cu ajutorul unui avocat nu am reusit sa obtin acte pentru a putea face pasapoartele copiilor si pentru a putea pleca cu ei din tara.si-a angajat si fostul meu sot un avocat si mi-a fost respinsa cererea,cat si apelul pe care l-am facut ulterior.precizez ca eu in tara nu lucrez,singurul ajutor pe care il am e din partea mamei mele ,care imi trimite bani de cate ori am nevoie si pensia alimentara de 150 de euro care mi-o trimite fostul sot lunar.va rog sa ma ajutati,pentru ca sunt disperata,vreau sa plec in italia sa pot sa lucrez pentru cei doi copii pe care ii am.

    Reply

    • Grecu si Asociații

      May 10, 2021 at 9:29 am

      Potrivit prevederilor legale, aveti posibilitatea de a va adresa instantei de judecata cu o actiune in vederea suplinirii acordului tatalui pentru emiterea pasaportului necesar deplasarii in Italia. Char daca actiunea initiala a fost respinsa, aveti posibilitatea de a promova o noua actiune in acest sens. Va recomand sa pregatiti documente care sa ateste ca ati obtinut un loc de munca in Italia si dovezi cu privire la sederea rudelor pe teritoriul statului Italian, si de asemenea, o dovada de la ITM/ANAF care sa ateste ca nu sunteti angajata cu contract de munca si ca nu realizati venituri. Din punctul nostru de vedere aveti sanse foarte mari, cu atat mai mult cu cat, fostul sot nu locuieste in Romania si nu invoca motive legate de imposibilitatea de respectare a programului de vizita al minorilor. Daca doriti sa va sprijinim in promovarea unui astfel de demers, ne puteti comunica un email la adresa office@greculawyers.ro si un coleg va va oferi mai multe detalii.

      O zi buna!
      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Elena

    March 18, 2022 at 6:22 pm

    Buna ziua! As dori sa îmi dați și părerea dvs în legătură cu situația mea: Am un băiețel în vârstă de 6 ani, sunt divorțată de tatăl său și nu reușesc să obțin de la el o procura pentru a călători doar in Bulgaria deoarece locuiesc la granița cu Bulgaria și într-o oră ajung la Ruse pentru o cina sau la Nisipurile de aur pentru un weekend! O cina sau un weekend nu pot fi planificate cu săptămâni înainte pentru a fi timp să cer în instanță suplinirea acordului parental!
    Considerati că aș putea obține suplinirea acordului parental exclusiv pentru Bulgaria invocând faptul că e vorba de perioade foarte scurte și weekenduri achiziționate last minute?
    Mulțumesc!

    Reply

    • Grecu si Asociații

      March 23, 2022 at 1:42 pm

      Buna ziua,

      Potrivit legislatiei actuale, exista o serie de remedii privind suplinirea acordului parental. Suplinirea acordului se poate solicita pentru o perioada determinata de timp.
      Pentru o analiza completa a situatiei dvs., va rugam sa ne treanmiteti un email la adresa: office@greculawyers.ro.

      Echipa Grecu si Asociatii

      Reply

  • Mihaela Pavel

    October 31, 2022 at 5:55 am

    Buna ziua!
    Pentru a formula acțiunea de suplinire acord parental este necesar să prezentăm ca dovadă rezervarea făcută la un hotel din străinătate? Sau se formulează acțiunea urmând ca ulterior să obțin acordul instanței?

    Reply

    • Grecu și Asociații

      November 1, 2022 at 10:41 am

      Bună ziua! Mulțumim pentru solicitarea transmisă! Recomandarea noastră este să prezentați ca dovadă rezervarea, dar chiar dacă alegeți să urmați acest demers, trebuie să știți că acest lucru nu asigură admiterea acțiunii de către instanță. Dacă aveți și alte întrebări sau doriți să vă oferim suportul nostru în acest sens, nu ezitați să ne contactați.

      Mulțumim și vă urăm o zi frumoasă în continuare!
      Echipa GrecuPartners

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!