Aleksandr Sergheevici Pușkin nr. 8, sector 1, București, C.P. 011996
(+4) 0745 007 311
ArticoleDecember 19, 20230

Transparență pentru consumatori: noile condiții impuse de ANPC deținătorilor de magazine on-line

Pentru a asigura transparența în privința informării consumatorilor în mediul online, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un ordin, impunând condiții noi și mai riguroase operatorilor de site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, inclusiv celor din sfera e-commerce. Aceștia trebuie să expună mai multe detalii referitoare la autorizarea desfășurării activității, iar termenul limită pentru conformare este 25 ianuarie, sub amenințarea riscului de a fi excluși din platformele de vânzare.

În conformitate cu Ordinul ANPC nr. 225/2023, operatorii economici online sunt obligați să furnizeze consumatorilor informații cuprinzătoare cu privire la legalitatea activității lor. Aceste informații includ denumirea persoanei juridice, codul unic de înregistrare, numărul din registrul persoanelor juridice, adresa sediului și/sau a punctului de lucru, precum și seria și numărul tuturor autorizațiilor necesare desfășurării activității.

În plus, noul ordin impune ca aceleași informații să fie afișate și de cei care gestionează sau sunt prezenți pe site-uri de vânzări, preluare comenzi online și/sau publicitate la produse și/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce. Aceste documente trebuie să fie plasate în câmpul vizual al consumatorului, la primul contact cu prezentarea operatorului economic.

ANPC a luat aceste măsuri în urma constatării că mulți operatori economici online nu respectă obligațiile impuse și respectate de comercianții cu magazine fizice. Refuzul de a afișa informațiile necesare poate duce la excluderea operatorilor economici de pe platformele de vânzare, conform prevederilor ordinului ANPC.

Termenul acordat operatorilor economici pentru a se conforma este de 45 de zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că termenul limită este 25 ianuarie 2024. Această inițiativă are ca scop asigurarea dreptului consumatorilor de a fi informați în mod complet, corect și precis, pentru a putea lua decizii informate privind produsele și serviciile oferite online.

Pentru mai multe informații sau orice întrebări suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați:

➡ Telefon: (+4) 031 426 0745
📧 Email: office@grecupartners.ro

Suntem aici pentru a vă ajuta și pentru a oferi suportul nostru legal la toate situațiile dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să discutăm cu dumneavoastră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Conținut protejat!!