Legea 140/2023 a introdus in Codul Muncii un nou caz de suspendare a contractului individual de muncă, respectiv cazul desfășurării, pe bază de contract încheiat în condițiile legii, a unei activități specifice în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist.
Acest nou caz de suspendare se adauga celorlalte situații în care contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa salariatului, precum concediul pentru creșterea copilului, concediul pentru formare profesionala, concediul de acomodare, s.a..
Ca urmare a suspendării contractului individual de muncă, salariatul nu va mai presta muncă pentru angajatorul său și angajatorul nu va avansa drepturile de natură salarială.
Pot aparea o serie de provocari practice, atat din perspectiva angajatului, dar in special din pozitia de angajator.
In ceea ce priveste salariatul asistent maternal, acesta trebuie să înceteze contractul individual de muncă inițial pentru a deveni asistent maternal, conform legislatiei speciale care reglementeaza activitatea de asistent maternal.
Suspendarea contractului de munca are ca esenta mentinerea relatiilor de munca, motiv pentru care, de lege ferenda, acest caz de suspendare trebuie pus in acord cu legislatia speciala existenta, pentru a putea da eficienta acestor prevederi legale.
Consideram ca din perspectiva angajatorului, organizarea si alocarea resurselor umane, precum si eventuala suplinire a fortei de munca pe perioada suspendarii, ar putea deveni dificila, cat timp legea nu prevede o perioadă (nici macar una maximala) de suspendare a contractului de munca pentru acest nou caz.
Evident, si desființarea postului ocupat de salariatul având contractul individual de muncă suspendat, nu se va putea realiza anterior incetarii cazului de suspendare.
Avocat Vladimir Catargiu